Dip krabowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip krabowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pieczarki. Kapelusze pokrój w kostkę, posyp przyprawą Knorr i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i koniakiem, a następnie przykryj i zostaw na kilkanaście minut.

Dip krabowy - Krok 1

Krok 2

Skórkę z pomarańczy wrzuć na 2 minuty do wrzątku, osącz i posiekaj.

Dip krabowy - Krok 2

Krok 3

Osączone kraby zmiksuj z ketchupem, sokiem z pomarańczy i majonezem.

Dip krabowy - Krok 3

Krok 4

Dokładnie wymieszaj z kefirem, skórką z pomarańczy, cukrem i przygotowanymi pieczarkami.

Dip krabowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip krabowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip miętowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip krabowyDip krabowy

W tym przepisie na dip krabowy wyraziste smaki owoców morza doskonale komponują się z pieczarkami oraz sokiem z cytryny. Aksamitny sos sprawdzi się jako dodatek do mięs lub warzywnych przekąsek. Zacznij od przygotowania pieczarek: umyj je, pokrój w kostkę i posyp aromatyczną przyprawą oraz pieprzem. Ciekawy smak uzyskasz, gdy do całości dodasz odrobinę koniaku oraz wspomnianego wcześniej soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, żeby ich smaki się połączyły. Dodatkiem, który nada lekkiej kwaskowatości, jest skórka z pomarańczy – wrzuć ją na dwie minuty do wrzątku, po czym odsącz i posiekaj. Kraby z puszki odcedź z wody i zmiksuj dokładnie z ketchupem, sokiem z pomarańczy oraz dobrej jakości majonezem. Na koniec wymieszaj z kefirem, cukrem i przyrządzonymi wcześniej pieczarkami. Gotowy sos udekoruj natką świeżej pietruszki, kilkoma paluszkami krabowymi oraz połówką pomarańczy. Dip krabowy wyśmienicie smakuje z dodatkiem macy lub zaserwowany na chrupiących grzankach.