Dip pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

0.5 pęczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pieczarki, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Posyp przyprawą Knorr i pieprzem i pozostaw na 30 minut. Natkę pietruszki i orzechy posiekaj.

Dip pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Pieczarki zmiksuj z jogurtem, twarogiem, kefirem, miodem, skórką z cytryny i pieprzem.

Dip pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj z natką pietruszki i orzechami. Schłodź.

Dip pieczarkowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Monika Baryła

    Monika Baryła , 08.09.2019

    Hmm.. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem, gdzie pieczarki podaje się na surowo. Ja pewnie podsmazylabym je przed zblendowaniem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafi Rozencwaj

    Rafi Rozencwaj , 09.03.2018

    Witam,dziękuję za przepis .Dip wyszedł super tylko nie dodawałem orzechów ,pietruszki a zamiast kefiru czy jogurtu dałem maślankę, pieczarki poddusiłem na masełku i razem z resztą zblendowałem .Pozdrawiam, Rafi . Dip podałem z plackami ziemniaczanymi.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pieczarkowyDip pieczarkowy

Najprostszym sposobem na wzbogacenie smaku przekąsek, które serwujesz na przyjęciu lub spotkaniu w większym gronie, jest podanie do nich pysznego dipu. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić go w wersji z pieczarkami oraz orzechami włoskimi. Na początek umyte i osuszone pieczarki skrop sokiem z cytryny – dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją. Oprósz je przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstaw na chwilę, aby nabrały wyrazistszego smaku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj pieczarki z serkiem homogenizowanym, kefirem i płynnym miodem. Do przyprawienia użyj pieprzu oraz startej skórki z cytryny. Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki oraz orzechy i połącz je z pozostałymi składnikami. Dip najlepiej będzie smakował po schłodzeniu w lodówce. Podawaj go z pokrojonymi w słupki surowymi lub pieczonymi warzywami, krakersami, a także jako dodatek do gotowanych na twardo jajek. Z czym zaserwujesz dip pieczarkowy? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.