Dip pieczarkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dip pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

0.5 pęczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pieczarki, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Posyp przyprawą Knorr i pieprzem i pozostaw na 30 minut. Natkę pietruszki i orzechy posiekaj.

Dip pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Pieczarki zmiksuj z jogurtem, twarogiem, kefirem, miodem, skórką z cytryny i pieprzem.

Dip pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj z natką pietruszki i orzechami. Schłodź.

Dip pieczarkowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Monika Baryła

    Monika Baryła , 08.09.2019

    Hmm.. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem, gdzie pieczarki podaje się na surowo. Ja pewnie podsmazylabym je przed zblendowaniem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafi Rozencwaj

    Rafi Rozencwaj , 09.03.2018

    Witam,dziękuję za przepis .Dip wyszedł super tylko nie dodawałem orzechów ,pietruszki a zamiast kefiru czy jogurtu dałem maślankę, pieczarki poddusiłem na masełku i razem z resztą zblendowałem .Pozdrawiam, Rafi . Dip podałem z plackami ziemniaczanymi.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ciecierzyca ze szpinakiem
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pieczarkowyDip pieczarkowy

Najprostszym sposobem na wzbogacenie smaku przekąsek, które serwujesz na przyjęciu lub spotkaniu w większym gronie, jest podanie do nich pysznego dipu. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić go w wersji z pieczarkami oraz orzechami włoskimi. Na początek umyte i osuszone pieczarki skrop sokiem z cytryny – dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją. Oprósz je przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstaw na chwilę, aby nabrały wyrazistszego smaku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj pieczarki z serkiem homogenizowanym, kefirem i płynnym miodem. Do przyprawienia użyj pieprzu oraz startej skórki z cytryny. Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki oraz orzechy i połącz je z pozostałymi składnikami. Dip najlepiej będzie smakował po schłodzeniu w lodówce. Podawaj go z pokrojonymi w słupki surowymi lub pieczonymi warzywami, krakersami, a także jako dodatek do gotowanych na twardo jajek. Z czym zaserwujesz dip pieczarkowy? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.