Dip pieczarkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

100 gramów

100 gramów

0.5 pęczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pieczarki, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Posyp przyprawą Knorr i pieprzem i pozostaw na 30 minut. Natkę pietruszki i orzechy posiekaj.

Dip pieczarkowy - Krok 1

Krok 2

Pieczarki zmiksuj z jogurtem, twarogiem, kefirem, miodem, skórką z cytryny i pieprzem.

Dip pieczarkowy - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj z natką pietruszki i orzechami. Schłodź.

Dip pieczarkowy - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Monika Baryła

    Monika Baryła

    Hmm.. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem, gdzie pieczarki podaje się na surowo. Ja pewnie podsmazylabym je przed zblendowaniem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafi Rozencwaj

    Rafi Rozencwaj

    Witam,dziękuję za przepis .Dip wyszedł super tylko nie dodawałem orzechów ,pietruszki a zamiast kefiru czy jogurtu dałem maślankę, pieczarki poddusiłem na masełku i razem z resztą zblendowałem .Pozdrawiam, Rafi . Dip podałem z plackami ziemniaczanymi.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pieczarkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pieczarkowyDip pieczarkowy

Najprostszym sposobem na wzbogacenie smaku przekąsek, które serwujesz na przyjęciu lub spotkaniu w większym gronie, jest podanie do nich pysznego dipu. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić go w wersji z pieczarkami oraz orzechami włoskimi. Na początek umyte i osuszone pieczarki skrop sokiem z cytryny – dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją. Oprósz je przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstaw na chwilę, aby nabrały wyrazistszego smaku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj pieczarki z serkiem homogenizowanym, kefirem i płynnym miodem. Do przyprawienia użyj pieprzu oraz startej skórki z cytryny. Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki oraz orzechy i połącz je z pozostałymi składnikami. Dip najlepiej będzie smakował po schłodzeniu w lodówce. Podawaj go z pokrojonymi w słupki surowymi lub pieczonymi warzywami, krakersami, a także jako dodatek do gotowanych na twardo jajek. Z czym zaserwujesz dip pieczarkowy? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.