
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 pęczek
0.5 szklanki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna siemienia upraż na gorącej patelni. Koper posiekaj.

Krok 2
Jogurt zmiksuj ze śmietanką i siemieniem lnianym.

Krok 3
Dopraw pieprzem, gałką, skórką z cytryny i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.

Krok 4
Połącz z koperkiem i dokładnie wymieszaj. Schłódź.


Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip koperkowy
Dip koperkowy to wyjątkowo aromatyczny dodatek, pasujący do wszystkich dań i kruchych przekąsek. Świeże zioła nadają mu pięknego aromatu. Dobrze przyrządzony sos potrafi każde proste danie przemienić w prawdziwą ucztę, a ze zwykłych chipsów lub krakersów zrobić restauracyjne przystawki. Dip koperkowy zawiera połączenie twarożku i gałki muszkatołowej – z pewnością będziesz mile zaskoczona smakiem takiej mieszanki. Przygotuj ten sos, gdy będziesz urządzała spotkanie ze znajomymi lub przez sensem filmowym w domowym kinie. Zdążysz nawet w ostatniej chwili, bo zajmie ci to tylko kwadrans. Siemię lniane upraż na patelni, a potem zmiksuj z twarożkiem i śmietaną. Serek możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Dopraw dip gałką muszkatołową i resztą składników. Na koniec dosyp posiekany koper i dokładnie wymieszaj. Dip będzie bardzo gęsty, więc możesz ułożyć go w formie kulek na talerzykach obok chrupkich przekąsek. Palce lizać!