
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 pęczek
0.5 szklanki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziarna siemienia upraż na gorącej patelni. Koper posiekaj.

Krok 2
Jogurt zmiksuj ze śmietanką i siemieniem lnianym.

Krok 3
Dopraw pieprzem, gałką, skórką z cytryny i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.

Krok 4
Połącz z koperkiem i dokładnie wymieszaj. Schłódź.


Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip koperkowy
Dip koperkowy to wyjątkowo aromatyczny dodatek, pasujący do wszystkich dań i kruchych przekąsek. Świeże zioła nadają mu pięknego aromatu. Dobrze przyrządzony sos potrafi każde proste danie przemienić w prawdziwą ucztę, a ze zwykłych chipsów lub krakersów zrobić restauracyjne przystawki. Dip koperkowy zawiera połączenie twarożku i gałki muszkatołowej – z pewnością będziesz mile zaskoczona smakiem takiej mieszanki. Przygotuj ten sos, gdy będziesz urządzała spotkanie ze znajomymi lub przez sensem filmowym w domowym kinie. Zdążysz nawet w ostatniej chwili, bo zajmie ci to tylko kwadrans. Siemię lniane upraż na patelni, a potem zmiksuj z twarożkiem i śmietaną. Serek możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Dopraw dip gałką muszkatołową i resztą składników. Na koniec dosyp posiekany koper i dokładnie wymieszaj. Dip będzie bardzo gęsty, więc możesz ułożyć go w formie kulek na talerzykach obok chrupkich przekąsek. Palce lizać!


































