Dip pomarańczowo-ziołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dip pomarańczowo-ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Zioła posiekaj.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj sok i skórkę z pomarańczy, wino, wodę, pieprz i Sos sałatkowy francuski Knorr.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 2

Krok 3

Stopniowo dolewaj oliwę.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 3

Krok 4

Gęsty sos połącz z posiekanymi ziołami. Przykryj i zostaw na 1,5 godziny w lodówce.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomarańczowo-ziołowyDip pomarańczowo-ziołowy

Soczyste, lekko kwaskowate pomarańcze oraz wytrawne białe wino – te dwa składniki sprawiają, że dip z tego przepisu jest tak wyśmienity. Pierwszym krokiem do jego przyrządzenia jest starcie skórki i wyciśnięcie soku ze sparzonej wcześniej pomarańczy. Następnie połącz wymienione składniki z winem, wodą oraz błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym w proszku. Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając zawartość miseczki trzepaczką. Danie wzbogaci dodatek świeżych ziół, czyli natki pietruszki, szczypiorku oraz listków mięty. Drobno je posiekaj i dodaj do dipu, po czym całość przykryj i wstaw do lodówki – schłodzony sos będzie smaczniejszy. Gotowy serwuj jako dodatek do pokrojonych w słupki surowych lub pieczonych warzyw. Możesz go także wykorzystać jako dressing do wielu różnych sałatek. Wystarczy, że do miksu sałat dodasz orzechy włoskie, kawałki selera naciowego oraz słodkie nasiona granatu i zalejesz je pomarańczowo-ziołowym dipem. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.