
Składniki
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Zioła posiekaj.

Krok 2
Zmiksuj sok i skórkę z pomarańczy, wino, wodę, pieprz i Sos sałatkowy francuski Knorr.

Krok 3
Stopniowo dolewaj oliwę.

Krok 4
Gęsty sos połącz z posiekanymi ziołami. Przykryj i zostaw na 1,5 godziny w lodówce.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip pomarańczowo-ziołowy
Soczyste, lekko kwaskowate pomarańcze oraz wytrawne białe wino – te dwa składniki sprawiają, że dip z tego przepisu jest tak wyśmienity. Pierwszym krokiem do jego przyrządzenia jest starcie skórki i wyciśnięcie soku ze sparzonej wcześniej pomarańczy. Następnie połącz wymienione składniki z winem, wodą oraz błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym w proszku. Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając zawartość miseczki trzepaczką. Danie wzbogaci dodatek świeżych ziół, czyli natki pietruszki, szczypiorku oraz listków mięty. Drobno je posiekaj i dodaj do dipu, po czym całość przykryj i wstaw do lodówki – schłodzony sos będzie smaczniejszy. Gotowy serwuj jako dodatek do pokrojonych w słupki surowych lub pieczonych warzyw. Możesz go także wykorzystać jako dressing do wielu różnych sałatek. Wystarczy, że do miksu sałat dodasz orzechy włoskie, kawałki selera naciowego oraz słodkie nasiona granatu i zalejesz je pomarańczowo-ziołowym dipem. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.