Dip pomarańczowo-ziołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip pomarańczowo-ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Zioła posiekaj.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj sok i skórkę z pomarańczy, wino, wodę, pieprz i Sos sałatkowy francuski Knorr.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 2

Krok 3

Stopniowo dolewaj oliwę.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 3

Krok 4

Gęsty sos połącz z posiekanymi ziołami. Przykryj i zostaw na 1,5 godziny w lodówce.

Dip pomarańczowo-ziołowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip pomarańczowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomarańczowo-ziołowyDip pomarańczowo-ziołowy

Soczyste, lekko kwaskowate pomarańcze oraz wytrawne białe wino – te dwa składniki sprawiają, że dip z tego przepisu jest tak wyśmienity. Pierwszym krokiem do jego przyrządzenia jest starcie skórki i wyciśnięcie soku ze sparzonej wcześniej pomarańczy. Następnie połącz wymienione składniki z winem, wodą oraz błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym w proszku. Stopniowo wlewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając zawartość miseczki trzepaczką. Danie wzbogaci dodatek świeżych ziół, czyli natki pietruszki, szczypiorku oraz listków mięty. Drobno je posiekaj i dodaj do dipu, po czym całość przykryj i wstaw do lodówki – schłodzony sos będzie smaczniejszy. Gotowy serwuj jako dodatek do pokrojonych w słupki surowych lub pieczonych warzyw. Możesz go także wykorzystać jako dressing do wielu różnych sałatek. Wystarczy, że do miksu sałat dodasz orzechy włoskie, kawałki selera naciowego oraz słodkie nasiona granatu i zalejesz je pomarańczowo-ziołowym dipem. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go przy najbliższej okazji.