Dip ogórkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip ogórkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

0.3 szklanki

0.3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Dip ogórkowy - Krok 1

Krok 2

Następnie zmiksuj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.

Dip ogórkowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj ogórka, zieloną pietruszkę. Schłódź.

Dip ogórkowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 20.07.2019

    a kochany czosnek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip koktajlowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip ogórkowyDip ogórkowy

Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która będzie dobrze smakować z chipsami, paluszkami oraz pokrojonymi w słupki warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako sos do wędlin, mięs zimnych i mięs z grilla, jak np. kiełbasa, stek, kaszanka czy szaszłyki, a także jako pasta do kanapek dla całej rodziny. Jak widać, dip z ogórka zielonego ma wiele zastosowań. Nie może go więc brakować w domowym menu.

Dla kogo?

Do zrobienia dipu z ogórków potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od poziomu kulinarnego zaawansowania. Ogórka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj go na tarce do warzyw z małymi oczkami, lekko posól i pozostaw na sitku, by odciekła z niego woda. Dip z ogórka możesz doprawić dowolnymi, ulubionymi ziołami. Ogórek dobrze komponować będzie się zarówno z natką pietruszki, jak i koperkiem czy szczypiorkiem.

Na jaką okazję?

Przepis na sos ogórkowy będzie królować w sezonie letnim, stając się ciekawą alternatywą dla popularnej mizerii. Serwuj go do obiadu, ale zadbaj również o to, by znalazło się dla niego miejsce na stole podczas spotkań przy grillu w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Dip ten wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie nazywany jest tzatziki. Często dodaje się tam do niego także miętę oraz ocet winny.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz nadać dipowi ogórkowemu niecodziennego smaku, dodaj do niego łyżkę miodu, odrobinę soku z limonki i kilkanaście liści melisy. Jego indyjską wersję o nazwie raita uzyskasz poprzez dodatek soku z cytryny oraz świeżej mięty.