Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
0.3 szklanki
0.3 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Następnie zmiksuj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.
Krok 3
Dodaj ogórka, zieloną pietruszkę. Schłódź.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip ogórkowy
Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która będzie dobrze smakować z chipsami, paluszkami oraz pokrojonymi w słupki warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako sos do wędlin, mięs zimnych i mięs z grilla, jak np. kiełbasa, stek, kaszanka czy szaszłyki, a także jako pasta do kanapek dla całej rodziny. Jak widać, dip z ogórka zielonego ma wiele zastosowań. Nie może go więc brakować w domowym menu.
Dla kogo?
Do zrobienia dipu z ogórków potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od poziomu kulinarnego zaawansowania. Ogórka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj go na tarce do warzyw z małymi oczkami, lekko posól i pozostaw na sitku, by odciekła z niego woda. Dip z ogórka możesz doprawić dowolnymi, ulubionymi ziołami. Ogórek dobrze komponować będzie się zarówno z natką pietruszki, jak i koperkiem czy szczypiorkiem.
Na jaką okazję?
Przepis na sos ogórkowy będzie królować w sezonie letnim, stając się ciekawą alternatywą dla popularnej mizerii. Serwuj go do obiadu, ale zadbaj również o to, by znalazło się dla niego miejsce na stole podczas spotkań przy grillu w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Dip ten wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie nazywany jest tzatziki. Często dodaje się tam do niego także miętę oraz ocet winny.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz nadać dipowi ogórkowemu niecodziennego smaku, dodaj do niego łyżkę miodu, odrobinę soku z limonki i kilkanaście liści melisy. Jego indyjską wersję o nazwie raita uzyskasz poprzez dodatek soku z cytryny oraz świeżej mięty.