Dip ogórkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dip ogórkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

0.3 szklanki

0.3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Dip ogórkowy - Krok 1

Krok 2

Następnie zmiksuj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.

Dip ogórkowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj ogórka, zieloną pietruszkę. Schłódź.

Dip ogórkowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 20.07.2019

    a kochany czosnek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip ogórkowyDip ogórkowy

Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która dobrze smakować będzie z chipsami, paluszkami oraz pokrojonymi w słupki warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako sos do wędlin, mięs zimnych i mięs z grilla (dobrze komponować będzie się zarówno z kiełbasą, stekami, kaszanką, jak i szaszłykami) czy pasta do kanapek dla całej rodziny. Dip ten wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie nazywany jest tzatziki. Często dodaje się tam do niego także miętę oraz ocet winny. Ogórka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj go na tarce do warzyw z małymi oczkami, lekko posól i pozostaw na sitku, by odciekłą z niego woda. Dip doprawić możesz dowolnymi, ulubionymi ziołami. Ogórek dobrze komponować będzie się zarówno z natką pietruszki, jak i koperkiem czy szczypiorkiem. Jeżeli chcesz nadać dipowi niecodziennego smaku, dodaj do niego łyżkę miodu, odrobinę soku z limonki i kilkanaście liści melisy. Jego indyjską wersję o nazwie raita uzyskasz poprzez dodatek soku z cytryny oraz świeżej mięty.