Dip ogórkowy z ogórka zielonego świeżego: przepis | Przepisy.pl pixel

Dip ogórkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

0.3 szklanki

0.3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Dip ogórkowy - Krok 1

Krok 2

Następnie zmiksuj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.

Dip ogórkowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj ogórka, zieloną pietruszkę. Schłódź.

Dip ogórkowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 20.07.2019

    a kochany czosnek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip ogórkowyDip ogórkowy

Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która będzie dobrze smakować z chipsami, paluszkami oraz pokrojonymi w słupki warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako sos do wędlin, mięs zimnych i mięs z grilla, jak np. kiełbasa, stek, kaszanka czy szaszłyki, a także jako pasta do kanapek dla całej rodziny. Jak widać, dip z ogórka zielonego ma wiele zastosowań. Nie może go więc brakować w domowym menu.

Dla kogo?

Do zrobienia dipu z ogórków potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od poziomu kulinarnego zaawansowania. Ogórka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj go na tarce do warzyw z małymi oczkami, lekko posól i pozostaw na sitku, by odciekła z niego woda. Dip z ogórka możesz doprawić dowolnymi, ulubionymi ziołami. Ogórek dobrze komponować będzie się zarówno z natką pietruszki, jak i koperkiem czy szczypiorkiem.

Na jaką okazję?

Przepis na sos ogórkowy będzie królować w sezonie letnim, stając się ciekawą alternatywą dla popularnej mizerii. Serwuj go do obiadu, ale zadbaj również o to, by znalazło się dla niego miejsce na stole podczas spotkań przy grillu w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Dip ten wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie nazywany jest tzatziki. Często dodaje się tam do niego także miętę oraz ocet winny.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz nadać dipowi ogórkowemu niecodziennego smaku, dodaj do niego łyżkę miodu, odrobinę soku z limonki i kilkanaście liści melisy. Jego indyjską wersję o nazwie raita uzyskasz poprzez dodatek soku z cytryny oraz świeżej mięty.