
Składniki
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szklanka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miętę i pietruszkę posiekaj. Orzechy laskowe utłucz w moździerzu lub posiekaj.

Krok 2
Jogurt zmiksuj z miętą, orzechami, cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 3
Dopraw Przyprawą Knorr i natką pietruszki. Następnie schłódź.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip miętowy
Miętowy dip to wspaniale orzeźwiająca propozycja na małe przyjęcie i spotkanie przy grillu. Pasuje idealnie do pieczonych mięs i szaszłyków i na pewno wszystkim zasmakuje. Dipy goszczą na naszych stołach coraz częściej. Nic dziwnego – można wykonać je praktycznie ze wszystkiego, co posiadasz w kuchni. W dodatku zajmuje to dosłownie kilka minut. Dip miętowy smakuje wybornie zarówno z warzywami, jak i do suchych przekąsek. Mogą być także pastą do kanapek na śniadanie lub kolację. W tej wersji sosu świeże zioła nadają dipowi niezwykłego aromatu, a w połączeniu z orzechami – chrupkości. Posiekaj listki świeżej mięty i orzechy, żeby uwolniły swój smak, a następnie zmieszaj z jogurtem naturalnym. Jeśli wolisz, żeby dip był gęstszy możesz użyć twarożku, który sprawi, że konsystencja będzie dużo bardziej zwarta. Przed podaniem schłodź dip w lodówce – mięta za zimno zawsze smakuje najlepiej.


































