Ajwar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ajwar

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

542 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana cukinie paprykę, cebule, ostrą paprykę i czosnek zawiń w folię aluminiowa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 60 minut. Niektóre warzywa upieką się szybciej tak jak czosnek papryka lub chili – musisz je wyjąć już po 30 minutach.

Ajwar - Krok 1

Krok 2

Upieczone warzywa posiekaj drobno nożem, połącz z kaparami, ketchupem Hellmann's, dopraw do smaku brązowym cukrem, Delikatem Knorr, sokiem z cytryny, bazylią i natką pietruszki.

Ajwar - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do grillowanej wieprzowiny, drobiu a nawet ryb.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 10.08.2016

    świetne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ajwar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - AjwarAjwar

Ajwar to pikantna pasta warzywna, popularna zwłaszcza w krajach bałkańskich. Jej głównymi składnikami są pieczone warzywa, takie jak: bakłażan, papryka czy cukinia. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – możesz smarować nią pieczywo, podawać zamiast ketchupu do frytek lub jako dip do różnego rodzaju słonych przekąsek. Zobacz, jak samodzielnie przyrządzić domowy ajwar. Warzywa, czyli bakłażana, paprykę, papryczkę chili, cebulę oraz czosnek owiń szczelnie folią aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku. Niektóre warzywa, np. czosnek, upieką się wcześniej niż pozostałe, dlatego raz na jakiś czas kontroluj ich miękkość. Po wyjęciu z piekarnika odstaw warzywa do przestudzenia, a następnie pokrój w drobną kostkę lub – jeśli preferujesz kremową konsystencję – zmiksuj blenderem. Aby wzbogacić smak pasty, dodaj do niej kwaskowate kapary oraz łyżkę ketchupu. Do przyprawienia użyj soku z cytryny, bazylii, posiekanej natki pietruszki oraz odrobiny cukru trzcinowego. Przekonaj się, jak smaczny jest domowy ajwar.