Przepisy na Sosy do mięs na grilla

190 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (190)

Sos do kebaba, czosnkowy
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatkó...
Sałatka z cukinią
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią to świetny sposób na obiad, który można zabrać ze...
Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Grillowany ziemniak, wyrazisty oscypek i delikatne liście szpinaku – oto składniki wybornego dani...
Tortilla z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zastanawiasz się nad szybką i smaczną przekąską na drugie śniadanie lub kolację? Koniecznie spraw...
Kaszanka grillowana w papilotach
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kaszankę przyrządzisz w łatwy i szybki sposób. Wystarczy dodać do niej odpowiednie składniki oraz...
Faszerowane pieczarki z grilla
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wakacyjne barbecue, nazywane w Polsce po prostu grillem, nie musi się kojarzyć tylko z kiełbasą...
Szaszłyk z ziemniaków
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szaszłyk z ziemniaków to ciekawa alternatywa dla popularnych mięsnych dań z grilla. Podawaj go ja...
Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po...
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i p...
Szaszłyki z grilla
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sezon grillowy w pełni! Dlatego przepis na szaszłyki z grilla warto mieć pod ręką. Grillowane prz...
Klasyczny burger wołowy
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Klasyczny burger, czyli kawałek soczystego wołowego mięsa, chrupiąca bułka pszenna z sezamem, sos...
Sos do kebaba, pikantny
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kebab to popularne danie kuchni arabskiej, które łączy w sobie wyraziste mięso z delikatnym smaki...
Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyjątkowo pyszne i wykwintne a łatwe do przygotowania – takie właśnie są pieczone żeberka z boczk...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Ziemniaki grillowane
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Ziemniaki pieczone na grillu często są dodatkiem do innych produktów, między innymi mięs. Z powod...
Szaszłyki z kurczaka z ananasem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Szaszłyki z kurczaka z ananasem to proste połączenie mięsa z owocami, które sprawdzi się nie tylk...
 Sos tzatziki do grilla
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos tzatziki z gęstego jogurtu ze świeżym ogórkiem znakomicie smakuje z mięsem i warzywami prosto...
Kurczak z grilla z papryką i ananasem
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są ta...
Kiełbasa faszerowana smażoną cebulą
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz alternatywy dla popularnej grillowanej kiełbasy? Zrób ją w wersji faszerowanej cebulą. Bę...
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem to bardzo udany sposób na wykorzystanie popularnych gatunków mięs...
Grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, której delikatnie gorzki smak dobrze komponuje się z...
Pikantne skrzydełka Buffalo
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Szaszłyki z karkówki i boczku
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc...
Aromatyczne double burgery z pleśniowym serem i konfiturą z czerwonej cebuli
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Amerykańską kuchnię uwielbiają niemal wszyscy. Soczyste steki, aromatyczne żeberka oraz wszechobe...
Sałatka z kurczaka i mandarynek
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owocó...
Tzatziki
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Orzeźwiający ogórek, wyrazisty czosnek i delikatny twarożek – to składniki sosu tzatziki. Jego pr...
Sos chrzanowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos chrzanowy jest wyrazisty i uniwersalny. Wspaniale komponuje się z różnymi daniami, np. możesz...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Amerykańskie żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla...
Pikantne szaszłyki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pikantne szaszłyki z kurczaka podane z łagodnym jogurtem to świetna propozycja na wieczorne spotk...

Ciekawostki i porady

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sosy do mięs na grilla Sosy do mięs na grilla

Szukasz alternatywy dla ketchupu i musztardy do mięs i warzyw z grilla? Jest dużo sosów, którymi je zastąpisz i wzbogacisz smak potraw. Jaki sos przygotować? To zależy od dań, które będą przyrządzane. Najlepiej, jeśli zrobisz je w kilku wersjach, tak by każdy mógł wybrać swoją ulubioną. Do grillowanych ryb, owoców morza oraz drobiu przygotuj delikatne sosy. Nadawać się będzie np. dip ziołowy na bazie majonezu oraz jogurtu naturalnego. Połącz z nimi świeże zioła: oregano, bazylię, tymianek. Jeśli nie masz świeżych, zastąp je suszonymi. Dopraw sos do smaku czarnym pieprzem i udekoruj natką pietruszki. Zamiast klasycznego czosnkowego zrób greckie tzatziki. To gęsty jogurt naturalny z czosnkiem, startym ogórkiem i koperkiem. Obydwa sosy będą dobrze pasowały nie tylko do mięs, ale również do opiekanego chleba oraz grillowanych warzyw. Podstawą sosu może być nie tylko jogurt, dobrze nada się do tego również gładki, śmietankowy serek. Ważne jest, by był delikatny w smaku. Połącz go z łyżką majonezu i suszonymi pomidorami, a następnie dopraw. Zamiast warzyw sprawdzi się również pomidorowe pesto. Do mięsa czerwonego, np. karkówki, zrób bałkański ajwar. To sos, którego podstawowym składnikiem jest czerwona papryka, bakłażany i czosnek. Dobrze smakuje z dodatkiem cukinii. Przygotowuje się go w dwóch wariantach: ostrym i łagodnym. Do ostrego wkrój papryczkę chili. Dodaj ją też do dipu z czerwonej fasoli. Aby podkreślić kolor, do jego przygotowania użyj łyżki ketchupu. Uniwersalnym dodatkiem do pikantnych dipów jest sos harissa. Przygotowuje się go z chili i stosuje często w kuchni arabskiej. Sprawdź, jak uzupełni smak dipu z ciecierzycy. Dopraw go innymi bliskowschodnimi przyprawami, np. kuminem. Wszystkie te sosy pasują nie tylko do potraw z grilla, podkreślą smak również wielu innych dań na ciepło oraz na zimno. Podaj je do wędlin albo deski serów. Dobrym sposobem na ich podanie będzie również serwowanie jako dodatku do pokrojonych w słupki warzyw, np. marchewki czy selera naciowego.