Przepisy na Sosy do mięs na grilla
205 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (205) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Sosy do mięs na grilla
Szukasz alternatywy dla ketchupu i musztardy do mięs i warzyw z grilla? Jest dużo sosów, którymi je zastąpisz i wzbogacisz smak potraw. Jaki sos przygotować? To zależy od dań, które będą przyrządzane. Najlepiej, jeśli zrobisz je w kilku wersjach, tak by każdy mógł wybrać swoją ulubioną. Do grillowanych ryb, owoców morza oraz drobiu przygotuj delikatne sosy. Nadawać się będzie np. dip ziołowy na bazie majonezu oraz jogurtu naturalnego. Połącz z nimi świeże zioła: oregano, bazylię, tymianek. Jeśli nie masz świeżych, zastąp je suszonymi. Dopraw sos do smaku czarnym pieprzem i udekoruj natką pietruszki. Zamiast klasycznego czosnkowego zrób greckie tzatziki. To gęsty jogurt naturalny z czosnkiem, startym ogórkiem i koperkiem. Obydwa sosy będą dobrze pasowały nie tylko do mięs, ale również do opiekanego chleba oraz grillowanych warzyw. Podstawą sosu może być nie tylko jogurt, dobrze nada się do tego również gładki, śmietankowy serek. Ważne jest, by był delikatny w smaku. Połącz go z łyżką majonezu i suszonymi pomidorami, a następnie dopraw. Zamiast warzyw sprawdzi się również pomidorowe pesto. Do mięsa czerwonego, np. karkówki, zrób bałkański ajwar. To sos, którego podstawowym składnikiem jest czerwona papryka, bakłażany i czosnek. Dobrze smakuje z dodatkiem cukinii. Przygotowuje się go w dwóch wariantach: ostrym i łagodnym. Do ostrego wkrój papryczkę chili. Dodaj ją też do dipu z czerwonej fasoli. Aby podkreślić kolor, do jego przygotowania użyj łyżki ketchupu. Uniwersalnym dodatkiem do pikantnych dipów jest sos harissa. Przygotowuje się go z chili i stosuje często w kuchni arabskiej. Sprawdź, jak uzupełni smak dipu z ciecierzycy. Dopraw go innymi bliskowschodnimi przyprawami, np. kuminem. Wszystkie te sosy pasują nie tylko do potraw z grilla, podkreślą smak również wielu innych dań na ciepło oraz na zimno. Podaj je do wędlin albo deski serów. Dobrym sposobem na ich podanie będzie również serwowanie jako dodatku do pokrojonych w słupki warzyw, np. marchewki czy selera naciowego.