Deska serów - przepis z serami pleśniowymi | Przepisy.pl pixel

Deska serów

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

5 łyżek

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Winogrona umyj, podziel na mniejsze kiści, oliwki odcedź.

Deska serów - Krok 1

Krok 2

Sery pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na desce.

Deska serów - Krok 2

Krok 3

Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj do powstania bursztynowego karmelu, następnie dodaj wodę, orzechy i przyprawę Knorr. Wymieszaj dobrze i gotuj 2 min.

Deska serów - Krok 3

Krok 4

Winogrona, oliwki, przygotowane orzechy i konfiturę przełóż na deskę z serami.

Deska serów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym dodatkiem do serów będą kruche ciasteczka lub grzanki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deska serów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szczupak faszerowany
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deska serówDeska serów

Szukasz pomysłu na przysmak, który zadowoli wszystkich gości na przyjęciu? Deska serów będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz na niej m.in. blue cheese, camembert, winogrona i oliwki zielone. Resztę składników odszukaj w naszej recepturze! Deska z serami to absolutny niezbędnik na przyjęciu, które zorganizujesz. Smacznego! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów aromatycznych serów, pysznych przekąsek i oryginalnych receptur. Jeżeli należysz do tego grona, to rozpocznij kulinarne działania. Niech półmisek serów zachwyci Ciebie i Twoich przyjaciół lub rodzinę. Obserwuj, jak ulubione przysmaki szybko znikają z naczynia. 

Na jaką okazję? 

Jeżeli organizujesz przyjęcie w domu, to talerz serów będzie najlepszym rozwiązaniem. Możesz zaserwować tę przekąskę podczas większej uroczystości, np. urodzin czy imienin. Deska serów na grilla urozmaici także letnie barbecue w gronie bliskich osób. Skusisz się?

Czy wiesz, że? 

Deska serów kompozycja jest wyrazista w smaku dzięki przyprawie harissa. Co to za specjał? Zazwyczaj spotykamy go pod postacią aromatycznej pasty, która powstaje z przetartych papryczek chili, ząbków czosnku, kurkumy i kminu rzymskiego. Jedno jest pewne – gdzie pojawia się harissa, tam nie może zabraknąć wyrazistego smaku. 

Dla urozmaicenia: 

Już teraz wiesz, że deska serów na przyjęcie będzie idealną przekąską dla Twoich gości. Oprócz niej możesz zaserwować na stole chrupiące pieczywo, np. bagietki, które idealnie współgrają z resztą składników. Dobrze sprawdzą się również owoce suszone.