
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
5 łyżek
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Winogrona umyj, podziel na mniejsze kiści, oliwki odcedź.

Krok 2
Sery pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na desce.

Krok 3
Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj do powstania bursztynowego karmelu, następnie dodaj wodę, orzechy i przyprawę Knorr. Wymieszaj dobrze i gotuj 2 min.

Krok 4
Winogrona, oliwki, przygotowane orzechy i konfiturę przełóż na deskę z serami.


Dobra rada:
Dobrym dodatkiem do serów będą kruche ciasteczka lub grzanki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deska serów
Szukasz pomysłu na przysmak, który zadowoli wszystkich gości na przyjęciu? Deska serów będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz na niej m.in. blue cheese, camembert, winogrona i oliwki zielone. Resztę składników odszukaj w naszej recepturze! Deska z serami to absolutny niezbędnik na przyjęciu, które zorganizujesz. Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów aromatycznych serów, pysznych przekąsek i oryginalnych receptur. Jeżeli należysz do tego grona, to rozpocznij kulinarne działania. Niech półmisek serów zachwyci Ciebie i Twoich przyjaciół lub rodzinę. Obserwuj, jak ulubione przysmaki szybko znikają z naczynia.
Na jaką okazję?
Jeżeli organizujesz przyjęcie w domu, to talerz serów będzie najlepszym rozwiązaniem. Możesz zaserwować tę przekąskę podczas większej uroczystości, np. urodzin czy imienin. Deska serów na grilla urozmaici także letnie barbecue w gronie bliskich osób. Skusisz się?
Czy wiesz, że?
Deska serów kompozycja jest wyrazista w smaku dzięki przyprawie harissa. Co to za specjał? Zazwyczaj spotykamy go pod postacią aromatycznej pasty, która powstaje z przetartych papryczek chili, ząbków czosnku, kurkumy i kminu rzymskiego. Jedno jest pewne – gdzie pojawia się harissa, tam nie może zabraknąć wyrazistego smaku.
Dla urozmaicenia:
Już teraz wiesz, że deska serów na przyjęcie będzie idealną przekąską dla Twoich gości. Oprócz niej możesz zaserwować na stole chrupiące pieczywo, np. bagietki, które idealnie współgrają z resztą składników. Dobrze sprawdzą się również owoce suszone.