
Składniki
200 gramów
6 sztuk
200 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
80 gramów
30 gramów
1 sztuka
20 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Jak się lekko zrumieni dodaj szpinak. Po chwili zdejmij wszystko na deskę i lekko posiekaj.
Krok 2
Na tej samej patelni podgrzej śmietankę i dodaj kostkę Knorr. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw aby śmietanka ostygła.
Krok 3
Gdy śmietanka nie będzie już gorąca dodaj jaja i wymieszaj.
Krok 4
Z chleba odetnij skórki. Następnie rozwałkuj każdą kromkę na płasko i wyłóż nią foremkę do pieczenia babeczek. Rozpuść masło i posmaruj nim chleb w każdej foremce.
Krok 5
Teraz do każdej foremki nałóż szpinak i wlej sos śmietanowy. Posyp startym parmezanem i włóż po kawałki sera pleśniowego. Piecz przez ok 12-15 minut.

Dobra rada:
Aby łatwiej wyjąć quiche z foremek możesz je wyłożyć pergaminem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini quiche z szpinakiem
Z dumą przedstawiamy niezawodną przekąskę na ciepło, inspirowaną kuchnią francuską. Choć do zrobienia quiche, czyli słynnej wytrawnej tarty, zwykle używa się kruchego ciasta, dziś chcemy udowodnić, że w bardzo pomysłowy sposób można wykorzystać pieczywo. To ono stanie się podstawą tej apetycznej przystawki jaką jest mini quiche ze szpinakiem.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią zaskakiwać swoich domowników i gości, a zarazem rozsądnie gospodarować żywnością zgromadzoną w spiżarniach i lodówkach. Chleb nie jest tak świeży, jak tuż po zakupach w piekarni? Wykorzystaj go do przygotowania mini quiche ze szpinakiem, a gwarantujemy, że efekt będzie dużo lepszy niż w przypadku zwykłych kanapek.
Na jaką okazję?
Przekąską na gorąco powitaj gości, którzy przybyli na twoje przyjęcie. Zaletą mini quiche ze szpinakiem jest to, że starter można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Każdy sięgnie po apetyczny kąsek, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.
Czy wiesz, że?
Jeśli podsmażasz na patelni mrożony szpinak do mini quiche, upewnij się, że odparował z niego nadmiar wody.
Dla urozmaicenia:
Planując duże przyjęcie, przygotuj kilka rodzajów tej smacznej przekąski. Mini quiche ze szpinakiem bardzo dobrze smakuje w wersji z nadzieniem zrobionym z pieczarek i papryki. Miłośnicy mięsa poproszą o dokładkę mini quiche z boczkiem.