Mini quiche z szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini quiche z szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

6 sztuk

200 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

80 gramów

30 gramów

1 sztuka

20 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Jak się lekko zrumieni dodaj szpinak. Po chwili zdejmij wszystko na deskę i lekko posiekaj.

Krok 2

Na tej samej patelni podgrzej śmietankę i dodaj kostkę Knorr. Wymieszaj aż składniki się połączą. Odstaw aby śmietanka ostygła.

Krok 3

Gdy śmietanka nie będzie już gorąca dodaj jaja i wymieszaj.

Krok 4

Z chleba odetnij skórki. Następnie rozwałkuj każdą kromkę na płasko i wyłóż nią foremkę do pieczenia babeczek. Rozpuść masło i posmaruj nim chleb w każdej foremce.

Krok 5

Teraz do każdej foremki nałóż szpinak i wlej sos śmietanowy. Posyp startym parmezanem i włóż po kawałki sera pleśniowego. Piecz przez ok 12-15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby łatwiej wyjąć quiche z foremek możesz je wyłożyć pergaminem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini quiche z szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini quiche z szpinakiemMini quiche z szpinakiem

Z dumą przedstawiamy niezawodną przekąskę na ciepło, inspirowaną kuchnią francuską. Choć do zrobienia quiche, czyli słynnej wytrawnej tarty, zwykle używa się kruchego ciasta, dziś chcemy udowodnić, że w bardzo pomysłowy sposób można wykorzystać pieczywo. To ono stanie się podstawą tej apetycznej przystawki jaką jest mini quiche ze szpinakiem.

Dla kogo?

Dla osób, które lubią zaskakiwać swoich domowników i gości, a zarazem rozsądnie gospodarować żywnością zgromadzoną w spiżarniach i lodówkach. Chleb nie jest tak świeży, jak tuż po zakupach w piekarni? Wykorzystaj go do przygotowania mini quiche ze szpinakiem, a gwarantujemy, że efekt będzie dużo lepszy niż w przypadku zwykłych kanapek.

Na jaką okazję?

Przekąską na gorąco powitaj gości, którzy przybyli na twoje przyjęcie. Zaletą mini quiche ze szpinakiem jest to, że starter można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Każdy sięgnie po apetyczny kąsek, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.

Czy wiesz, że?

Jeśli podsmażasz na patelni mrożony szpinak do mini quiche, upewnij się, że odparował z niego nadmiar wody.

Dla urozmaicenia:

Planując duże przyjęcie, przygotuj kilka rodzajów tej smacznej przekąski. Mini quiche ze szpinakiem bardzo dobrze smakuje w wersji z nadzieniem zrobionym z pieczarek i papryki. Miłośnicy mięsa poproszą o dokładkę mini quiche z boczkiem.