Ratatuj z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj z mięsem mielonym

Autor: w17dc0y0t3

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 gramów

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana nie obierać, pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na ok. 20 minut do puszczenia soku. Cukinię nie obierać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i zmiażdżyć bokiem noża. Paprykę pokroić w dość cienkie paski i usunąć środek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki oraz usunąć nasiona. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem (ok. 1 łyżeczki) oraz ziołami do smaku (ok.1,5 łyżki), Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Zeszklić i zarumienić.

Krok 3

Wrzucić przyprawione mięso i usmażyć. Dorzucić bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory oraz wlać przecier pomidorowy. Przyprawić ziołami (1,5 łyżki) i szczyptą soli i pieprzu. Dodać 1 listek laurowy. Zamieszać, przykryć całość i dusić ok. 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Ziemniaki zagotować w lekko osolonej wodzie.

Krok 5

Można podawać wraz ziemniakami lub z chlebem. Po wyłożeniu na talerz posypać wcześniej startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej