Ratatuj z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ratatuj z mięsem mielonym

Autor: w17dc0y0t3

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 gramów

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana nie obierać, pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na ok. 20 minut do puszczenia soku. Cukinię nie obierać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i zmiażdżyć bokiem noża. Paprykę pokroić w dość cienkie paski i usunąć środek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki oraz usunąć nasiona. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem (ok. 1 łyżeczki) oraz ziołami do smaku (ok.1,5 łyżki), Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Zeszklić i zarumienić.

Krok 3

Wrzucić przyprawione mięso i usmażyć. Dorzucić bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory oraz wlać przecier pomidorowy. Przyprawić ziołami (1,5 łyżki) i szczyptą soli i pieprzu. Dodać 1 listek laurowy. Zamieszać, przykryć całość i dusić ok. 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Ziemniaki zagotować w lekko osolonej wodzie.

Krok 5

Można podawać wraz ziemniakami lub z chlebem. Po wyłożeniu na talerz posypać wcześniej startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej