Ratatuj z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj z mięsem mielonym

Autor: w17dc0y0t3

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 gramów

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana nie obierać, pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na ok. 20 minut do puszczenia soku. Cukinię nie obierać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i zmiażdżyć bokiem noża. Paprykę pokroić w dość cienkie paski i usunąć środek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki oraz usunąć nasiona. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem (ok. 1 łyżeczki) oraz ziołami do smaku (ok.1,5 łyżki), Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Zeszklić i zarumienić.

Krok 3

Wrzucić przyprawione mięso i usmażyć. Dorzucić bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory oraz wlać przecier pomidorowy. Przyprawić ziołami (1,5 łyżki) i szczyptą soli i pieprzu. Dodać 1 listek laurowy. Zamieszać, przykryć całość i dusić ok. 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Ziemniaki zagotować w lekko osolonej wodzie.

Krok 5

Można podawać wraz ziemniakami lub z chlebem. Po wyłożeniu na talerz posypać wcześniej startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuj z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej