
Składniki
0.5 kilograma
200 gramów
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana nie obierać, pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na ok. 20 minut do puszczenia soku. Cukinię nie obierać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w plastry. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Posolić i zmiażdżyć bokiem noża. Paprykę pokroić w dość cienkie paski i usunąć środek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki oraz usunąć nasiona. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem (ok. 1 łyżeczki) oraz ziołami do smaku (ok.1,5 łyżki), Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Żółty ser zetrzeć na tarce.
Krok 2
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Zeszklić i zarumienić.
Krok 3
Wrzucić przyprawione mięso i usmażyć. Dorzucić bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory oraz wlać przecier pomidorowy. Przyprawić ziołami (1,5 łyżki) i szczyptą soli i pieprzu. Dodać 1 listek laurowy. Zamieszać, przykryć całość i dusić ok. 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Ziemniaki zagotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 5
Można podawać wraz ziemniakami lub z chlebem. Po wyłożeniu na talerz posypać wcześniej startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej