Szybka potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka potrawka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

425 osób wydrukowało

Pobierz pdf

583 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

4 łyżeczki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi do potrawki z kurczaka pokrój w grube paski, a cukinię i obrane ziemniaki w mniejsze kawałki.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem.

Krok 3

Gdy mięso się zrumieni, dodaj cukinię oraz ziemniaki.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Wlej do garnka i doprowadź potrawkę z kurczaka ze śmietaną do wrzenia.

Krok 5

Zmniejsz ogień i gotuj potrawkę z kurczaka jeszcze 12-15 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby szybka potrawka z kurczaka była jeszcze smaczniejsza i aromatyczna, dodaj do niej świeże zioła, takie jak tymianek czy natka pietruszki, pod koniec gotowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka potrawka z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka potrawka z kurczaka Szybka potrawka z kurczaka

Mięso z kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, z których większość nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych przygotowań. Dobrze smakuje nie tylko w formie zapieczonej, smażonej czy grillowanej, ale także uduszone z dodatkiem warzyw. Potrawka z kurczaka z tego przepisu jest prosta w przyrządzeniu. Jako dodatku do mięsa można użyć różnych warzyw, w zależności od pory roku i upodobań. Wypróbuj, jak dobrze smakuje w połączeniu z ziemniakami, cukinią oraz cebulą.

Dla kogo?

Potrawka z kurczaka to idealne danie dla osób ceniących proste, domowe smaki oraz szybkie rozwiązania kulinarne. Szczególnie potrawka z kurczaka ze śmietaną przypadnie do gustu tym, którzy lubią kremowe, delikatne sosy. To świetna propozycja dla zabieganych, którzy chcą przygotować posiłek w krótkim czasie.

Na jaką okazję?

Szybka potrawka z kurczaka sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na niezobowiązujące spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Dzięki uniwersalnemu smakowi i łatwości przygotowania to także doskonałe rozwiązanie na nagłe wizyty gości.

Czy wiesz, że?

Potrawka z kurczaka to danie, które można modyfikować na wiele sposobów – dodając ulubione warzywa, zioła czy przyprawy. W wersji ze śmietaną sos zyskuje aksamitną konsystencję i delikatny smak, który idealnie komponuje się z ryżem, kaszą czy świeżym pieczywem.

Dla urozmaicenia

Aby podkręcić smak klasycznej potrawki z kurczaka, możesz dodać do niej grzyby lub odrobinę musztardy. Spróbuj też wersji z dodatkiem curry lub papryki, które nadadzą daniu wyrazistego charakteru i ciekawą nutę aromatyczną.

Wypróbuj także steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy lub bagietkę serową z kurczakiem – to świetne pomysły na domowe dania z mięsnym akcentem.