Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

350 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz i osusz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki wyszoruj i pokrój również w dużą kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kawałki kurczaka. Cebulę pokrój w paski i dodaj do mięsa.

Krok 3

Fix rozmieszaj w miseczce ze śmietaną i wodą. Wlej do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.

Krok 4

Do garnka dodaj również musztardę, rozmaryn oraz pokrojone ziemniaki. Garnek przykryj, całość duś do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas.

4

Opinie o przepisie

  • Jack2222

    Jack2222 , 26.08.2024

    Gdzie pieprz dodać?do garnka? Czy doprawić nią piersi z kurczaka bo w przepisie wyleciał gdzieś po drodze. Chyba że nie potrzebny.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Golden Boi

    Golden Boi , 10.01.2023

    Jaka ilość ziemniaków i jaki gatunek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej