Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

350 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz i osusz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki wyszoruj i pokrój również w dużą kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kawałki kurczaka. Cebulę pokrój w paski i dodaj do mięsa.

Krok 3

Fix rozmieszaj w miseczce ze śmietaną i wodą. Wlej do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.

Krok 4

Do garnka dodaj również musztardę, rozmaryn oraz pokrojone ziemniaki. Garnek przykryj, całość duś do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas.

4

Opinie o przepisie

  • Jack2222

    Jack2222 , 26.08.2024

    Gdzie pieprz dodać?do garnka? Czy doprawić nią piersi z kurczaka bo w przepisie wyleciał gdzieś po drodze. Chyba że nie potrzebny.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Golden Boi

    Golden Boi , 10.01.2023

    Jaka ilość ziemniaków i jaki gatunek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po hawajsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej