Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

350 gramów

100 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz i osusz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki wyszoruj i pokrój również w dużą kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie obsmaż kawałki kurczaka. Cebulę pokrój w paski i dodaj do mięsa.

Krok 3

Fix rozmieszaj w miseczce ze śmietaną i wodą. Wlej do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.

Krok 4

Do garnka dodaj również musztardę, rozmaryn oraz pokrojone ziemniaki. Garnek przykryj, całość duś do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas.

2

Opinie o przepisie

  • Golden Boi

    Golden Boi , 10.01.2023

    Jaka ilość ziemniaków i jaki gatunek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej