Kurczak w pieprzu i cytrynie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w pieprzu i cytrynie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

500 mililitrów

1 sztuka

0.5 opakowania

100 gramów

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka i paprykę pokrój w paski, a pieczarki w ćwiartki.

Krok 2

Następnie rozgrzej dobrze olej w szerokim rondlu i podsmaż pieczarki, paprykę i mięso. Dodaj również odcedzony z zalewy pieprz.

Krok 3

Wymieszaj mleko z zawartością opakowania Fix Knorr Schab a la Stroganoff i wlej do pozostałych składników. Dodaj tymianek.

Krok 4

Całość dokładnie zagotuj, przykryj i duś powoli ok. 15 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie i sos zgęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w pieprzu i cytrynie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej