Kurczak po śródziemnomorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po śródziemnomorsku

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

125 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę.

Krok 2

Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami.

Krok 3

Oprusz mięso przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem do miękkości mięsa, ok. 15-20 min.

Krok 4

Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami i świeżą surówką.

Muffinka Muffinka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po śródziemnomorskuKurczak po śródziemnomorsku

Co charakteryzuje kuchnię śródziemnomorską? Przede wszystkim świeżość i smak, tworzony przez pomidory i zioła. Taki też jest kurczak po śródziemnomorsku, który chcemy wam dziś zaproponować. Niezwykły aromat pochodzi z połączenia suszonych pomidorów, sera feta, świeżej bazylii, natki pietruszki oraz oryginalnej kompozycji przypraw. Jego przygotowanie nie wymaga umiejętności na poziomie szefa kuchni, bez trudu poradzi sobie z nim każdy! Duszony kurczak jest idealną propozycją na nowoczesny, aromatyczny i pyszny obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Dla kogo?

Nasza propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym dania proste, szybkie i pyszne!

Na jaką okazję?

Kurczak po śródziemnomorsku jest idealną propozycją na obiad. Będzie także ciekawym kulinarnym akcentem domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Pomidory suszone to uniwersalny dodatek, często spotykany w kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej. Dawniej powstawały w wyniku ekspozycji na słońce niewielkich pomidorów rzymskich, dzięki czemu zyskiwały głęboki smak. Dziś można je przygotować samodzielnie, wykorzystując choćby popularne suszarki spożywcze.

Dla urozmaicenia:

Kurczak po śródziemnomorsku doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, które możecie zastąpić ryżem. Obowiązkowym dodatkiem jest surówka ze świeżych warzyw.