Kurczak po śródziemnomorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po śródziemnomorsku

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

125 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę.

Krok 2

Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami.

Krok 3

Oprusz mięso przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem do miękkości mięsa, ok. 15-20 min.

Krok 4

Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami i świeżą surówką.

Muffinka Muffinka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po śródziemnomorskuKurczak po śródziemnomorsku

Co charakteryzuje kuchnię śródziemnomorską? Przede wszystkim świeżość i smak, tworzony przez pomidory i zioła. Taki też jest kurczak po śródziemnomorsku, który chcemy wam dziś zaproponować. Niezwykły aromat pochodzi z połączenia suszonych pomidorów, sera feta, świeżej bazylii, natki pietruszki oraz oryginalnej kompozycji przypraw. Jego przygotowanie nie wymaga umiejętności na poziomie szefa kuchni, bez trudu poradzi sobie z nim każdy! Duszony kurczak jest idealną propozycją na nowoczesny, aromatyczny i pyszny obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Dla kogo?

Nasza propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym dania proste, szybkie i pyszne!

Na jaką okazję?

Kurczak po śródziemnomorsku jest idealną propozycją na obiad. Będzie także ciekawym kulinarnym akcentem domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Pomidory suszone to uniwersalny dodatek, często spotykany w kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej. Dawniej powstawały w wyniku ekspozycji na słońce niewielkich pomidorów rzymskich, dzięki czemu zyskiwały głęboki smak. Dziś można je przygotować samodzielnie, wykorzystując choćby popularne suszarki spożywcze.

Dla urozmaicenia:

Kurczak po śródziemnomorsku doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, które możecie zastąpić ryżem. Obowiązkowym dodatkiem jest surówka ze świeżych warzyw.