Kurczak po śródziemnomorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po śródziemnomorsku

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

125 gramów

5 sztuk

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść pojedyńcze piersi z kurczaka. Natnij je od góry, tworząc głęboką kieszonkę.

Krok 2

Pokrój ser feta i suszone pomidory, posiekaj zioła, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Umieść farsz we wnętrzu filetów. Zamknij wykałaczkami.

Krok 3

Oprusz mięso przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Podsmaż na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, tak by zatrzymać soki i wytworzyć złocistą skórkę. Następnie duś pod przykryciem do miękkości mięsa, ok. 15-20 min.

Krok 4

Pokrój poprzecznie na kawałki i podawaj. Np. z pieczonymi ziemniaczkami i świeżą surówką.

Muffinka Muffinka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po śródziemnomorskuKurczak po śródziemnomorsku

Co charakteryzuje kuchnię śródziemnomorską? Przede wszystkim świeżość i smak, tworzony przez pomidory i zioła. Taki też jest kurczak po śródziemnomorsku, który chcemy wam dziś zaproponować. Niezwykły aromat pochodzi z połączenia suszonych pomidorów, sera feta, świeżej bazylii, natki pietruszki oraz oryginalnej kompozycji przypraw. Jego przygotowanie nie wymaga umiejętności na poziomie szefa kuchni, bez trudu poradzi sobie z nim każdy! Duszony kurczak jest idealną propozycją na nowoczesny, aromatyczny i pyszny obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Dla kogo?

Nasza propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym dania proste, szybkie i pyszne!

Na jaką okazję?

Kurczak po śródziemnomorsku jest idealną propozycją na obiad. Będzie także ciekawym kulinarnym akcentem domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Pomidory suszone to uniwersalny dodatek, często spotykany w kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej. Dawniej powstawały w wyniku ekspozycji na słońce niewielkich pomidorów rzymskich, dzięki czemu zyskiwały głęboki smak. Dziś można je przygotować samodzielnie, wykorzystując choćby popularne suszarki spożywcze.

Dla urozmaicenia:

Kurczak po śródziemnomorsku doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami, które możecie zastąpić ryżem. Obowiązkowym dodatkiem jest surówka ze świeżych warzyw.