Kurczak zapiekany w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w pomidorach

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

40 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki oliwy mieszamy z Kostką Rosołową Knorr. Piersi oczyszczamy, smarujemy z jednej strony powstałą marynatą. Układamy na rozgrzanej patelni, posmarowaną stroną do dołu. Podczas smażenia, drugą stronę piersi smarujemy resztą marynaty. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Krok 2

Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, pokruszoną przyprawę w Mini kostkach Czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy, aż do rozpadnięcia się pomidorów i zagęszczenia sosu (odparowania części sosu pomidorowego z puszki).

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy piersi kurczaka, polewamy sosem z pomidorów. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Krok 4

W między czasie, podczas pieczenia kurczaka, gotujemy makaron, który podajemy wraz z kurczakiem w pomidorach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej