Kurczak zapiekany w pomidorach

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

40 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki oliwy mieszamy z Kostką Rosołową Knorr. Piersi oczyszczamy, smarujemy z jednej strony powstałą marynatą. Układamy na rozgrzanej patelni, posmarowaną stroną do dołu. Podczas smażenia, drugą stronę piersi smarujemy resztą marynaty. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Krok 2

Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, pokruszoną przyprawę w Mini kostkach Czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy, aż do rozpadnięcia się pomidorów i zagęszczenia sosu (odparowania części sosu pomidorowego z puszki).

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy piersi kurczaka, polewamy sosem z pomidorów. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Krok 4

W między czasie, podczas pieczenia kurczaka, gotujemy makaron, który podajemy wraz z kurczakiem w pomidorach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej