
Składniki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka myjemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 3 mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Krok 2
Cebule kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i dusimy kilka minut.
Krok 3
Dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Podsmażamy kolejne 5 minut.
Krok 4
Kurki odsuwamy na brzeg patelni i dodajemy na patelnię kawałki kurczaka. Podsmażamy po ok. 4 minuty z każdej strony.
Krok 5
Opakowanie Knorr Fix rozpuszczamy w 200 ml wody i dobrze mieszamy, dodajemy śmietanę i wylewamy na patelnię. Mieszamy. Gotujemy przez 4 minuty na wolnym ogniu.
Krok 6
Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypujemy natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej