Potrawka grzybowa z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka grzybowa z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

0.5 pęczka

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone w cienkie paski.

Potrawka grzybowa  z makaronem  - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj. Pieczarki pokrój w cząstki i dodaj wszystko do mięsa. Smaż jeszcze kilka minut. W międzyczasie marchewkę pokrój na półplastry.

Potrawka grzybowa  z makaronem  - Krok 2

Krok 3

Gdy całość się zarumieni, wlej bulion oraz Fix Knorr wymieszany ze śmietaną.

Potrawka grzybowa  z makaronem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowany makaron, marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Potrawka grzybowa  z makaronem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Sokół

    Małgorzata Sokół , 25.10.2016

    Sezon na grzyby leśne w pełni a wy nam pieczarki głównie serwujecie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka grzybowa  z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka grzybowa  z makaronem Potrawka grzybowa z makaronem

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone w cienkie paski.