Świderki z kiełbasą i kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

524 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

423 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

2 sztuki

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz oczyszczone i wysuszone kurki. Dosyp szczyptę papryki.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej wodę lub bulion.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i również wlej na patelnię.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj do sosu makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 6
34

Opinie o przepisie

  • Adam Darcz

    Adam Darcz , 16.09.2015

    kurki to najgorsze z grzybów jadalnych - bez najmniejszej wartości zupełnie nie do strawienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 14.09.2015

    ja nie ironizuję myślę , ze maślaki też są smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzak Wiesław Marian

    Jerzak Wiesław Marian , 14.09.2015

    Aniu bardzo lubie zapraszasz mnie na nie , kiedy mam przyjechać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Domanska

    Danuta Domanska , 14.09.2015

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Fojut

    Grzegorz Fojut , 14.09.2015

    Najpierw to trzeba miec kurki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Nowicki

    Józef Nowicki , 14.09.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Owidzki

    Artur Owidzki , 14.09.2015

    #KuraZnaczyCzlowiek Do kuchni wchodzi sie Tylko po to zeby zalac zupke chinska i zrobic sobie kawe lub herbate. Zwyczaje kulinarne Polakow sa tak podle ze lepiej nie gotowac wcale.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wożnicki

    Stanisław Wożnicki , 13.09.2015

    Spróbuję... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wożnicki

    Stanisław Wożnicki , 13.09.2015

    A ja wolę jajecznicę z kurkami... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Siemiradzka

    Elzbieta Siemiradzka , 13.09.2015

    Asiu a masz te kurki chętnie bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Stobiecki

    Franciszek Stobiecki , 13.09.2015

    Przecież to nie kurki ani kogutki tylko pieprznik jadalny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Stobiecki

    Franciszek Stobiecki , 13.09.2015

    Jutro powtórka na żywo w mojej kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Hennig

    Bogumila Hennig , 13.09.2015

    Są w "Biedronce " :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska , 13.09.2015

    brak kurek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Przybyłowicz

    Mariusz Przybyłowicz , 13.09.2015

    Jednym (aczkolwiek podwójnym) słowem: zakręcone kurki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kutrowska

    Grażyna Kutrowska , 13.09.2015

    Chetnie to bym zrobila ale gdzie te kurlki w moim lesie ich nie ma- szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek , 13.09.2015

    ŁAŁ, paluszki lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak , 13.09.2015

    Ja też zdecydowanie należę do "bractwa kurkowego ".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gęborys

    Anna Gęborys , 13.09.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Płaźnik

    Grażyna Płaźnik , 13.09.2015

    Jestem ciagle na glodzie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk , 13.09.2015

    ale smieszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Błaszczak

    Anna Błaszczak , 13.09.2015

    pycha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Nogal

    Krzysiek Nogal , 13.09.2015

    tylko skad tu kutki wziąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hiacyntus Nikiel

    Hiacyntus Nikiel , 13.09.2015

    A te kurki mają mieć łebki ukręcone czy poderżnięte

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Koszarek

    Grażyna Koszarek , 13.09.2015

    Makaron mam , ale w lasach szalona pustka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Miedzianowski

    Jacek Miedzianowski , 13.09.2015

    Kurki po 50 zeta kg. Na bazarze. W lesie nikt ich nie widział

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adela Wacławczyk

    Adela Wacławczyk , 13.09.2015

    zrobiłam z makaronem ryżowym były pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 13.09.2015

    Może koguciki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Lukianiuk

    Daniel Lukianiuk , 13.09.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata van Brenk

    Małgorzata van Brenk , 13.09.2015

    50 zeta za kg... Pyszne są oczywiście.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej