
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
5 łyżek
2 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Krok 3
Po chwili dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz oczyszczone i wysuszone kurki. Dosyp szczyptę papryki.

Krok 4
Kiedy całość się zarumieni, wlej bulion oraz Fix Knorr wymieszany ze śmietaną.

Krok 5
Dodaj do sosu makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świderki z kiełbasą i kurkami
Przygotowując dania makaronowe, kucharze często inspirują się przepisami pochodzącymi z Italii. W końcu to włoska kuchnia jest kojarzona jako ojczyzna makaronu i niewyczerpalne źródło pomysłów na ich podanie. Tym razem jednak proponujemy makaron z kiełbasą i kurkami, w którym zdecydowanie mocniej wyczujemy nuty lokalnych składników. Zadbają o to leśne grzyby i aromatyczna kiełbasa jałowcowa.
Dla kogo?
Cenisz sobie lokalne smaki i produkty? W takim razie świderki z kiełbasą i kurkami z pewnością będą mogły wylądować na liście twoich ulubionych potraw. Już podczas pracy w kuchni będziesz cieszyć się niezrównanym aromatem dania, a degustacja makaronu z kiełbasą i kurkami zamieni się w wyśmienitą ucztę. Leśne inspiracje okażą się strzałem w dziesiątkę!
Na jaką okazję?
Potrawy z makaronem w roli głównej słyną jako sposób na szybkie przygotowanie posiłku. Nie inaczej jest w przypadku dania, w którym królują kurki z kiełbasą. Wystarczy, że wygospodarujesz pół godziny. Tylko tyle dzieli cię od wybornego posiłku, którym zachwycą się wszyscy domownicy.
Czy wiesz, że?
Do oczyszczenia świeżych kurek z zabrudzeń (przede wszystkim piasku i ziemi) przyda się szczoteczka. Grzyby nie powinny być bowiem długo namaczane w wodzie. Tracą przez to swoją chrupką strukturę i stają się gumowate, a co za tym idzie – nie smakują już zbyt dobrze.
Dla urozmaicenia:
Do makaronu z kurkami i kiełbasą możesz wykorzystać także tagliatelle lub kokardki. Jeśli masz ochotę na hiszpański akcent, kiełbasę jałowcową zamień na chorizo – również pasuje znakomicie do kurek z kiełbasą.