Makaron z kurkami i kiełbasą - świderki: przepis | Przepisy.pl pixel

Świderki z kiełbasą i kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

616 osób wydrukowało

Pobierz pdf

960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz oczyszczone i wysuszone kurki. Dosyp szczyptę papryki.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej bulion oraz Fix Knorr wymieszany ze śmietaną.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj do sosu makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 5
34

Opinie o przepisie

  • Adam Darcz

    Adam Darcz , 16.09.2015

    kurki to najgorsze z grzybów jadalnych - bez najmniejszej wartości zupełnie nie do strawienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 14.09.2015

    ja nie ironizuję myślę , ze maślaki też są smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzak Wiesław Marian

    Jerzak Wiesław Marian , 14.09.2015

    Aniu bardzo lubie zapraszasz mnie na nie , kiedy mam przyjechać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Domanska

    Danuta Domanska , 14.09.2015

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Fojut

    Grzegorz Fojut , 14.09.2015

    Najpierw to trzeba miec kurki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Nowicki

    Józef Nowicki , 14.09.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Owidzki

    Artur Owidzki , 14.09.2015

    #KuraZnaczyCzlowiek Do kuchni wchodzi sie Tylko po to zeby zalac zupke chinska i zrobic sobie kawe lub herbate. Zwyczaje kulinarne Polakow sa tak podle ze lepiej nie gotowac wcale.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wożnicki

    Stanisław Wożnicki , 13.09.2015

    Spróbuję... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wożnicki

    Stanisław Wożnicki , 13.09.2015

    A ja wolę jajecznicę z kurkami... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Siemiradzka

    Elzbieta Siemiradzka , 13.09.2015

    Asiu a masz te kurki chętnie bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Stobiecki

    Franciszek Stobiecki , 13.09.2015

    Przecież to nie kurki ani kogutki tylko pieprznik jadalny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Stobiecki

    Franciszek Stobiecki , 13.09.2015

    Jutro powtórka na żywo w mojej kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Hennig

    Bogumila Hennig , 13.09.2015

    Są w "Biedronce " :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska , 13.09.2015

    brak kurek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Przybyłowicz

    Mariusz Przybyłowicz , 13.09.2015

    Jednym (aczkolwiek podwójnym) słowem: zakręcone kurki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kutrowska

    Grażyna Kutrowska , 13.09.2015

    Chetnie to bym zrobila ale gdzie te kurlki w moim lesie ich nie ma- szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek , 13.09.2015

    ŁAŁ, paluszki lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak , 13.09.2015

    Ja też zdecydowanie należę do "bractwa kurkowego ".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gęborys

    Anna Gęborys , 13.09.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Płaźnik

    Grażyna Płaźnik , 13.09.2015

    Jestem ciagle na glodzie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk , 13.09.2015

    ale smieszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Błaszczak

    Anna Błaszczak , 13.09.2015

    pycha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Nogal

    Krzysiek Nogal , 13.09.2015

    tylko skad tu kutki wziąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hiacyntus Nikiel

    Hiacyntus Nikiel , 13.09.2015

    A te kurki mają mieć łebki ukręcone czy poderżnięte

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Koszarek

    Grażyna Koszarek , 13.09.2015

    Makaron mam , ale w lasach szalona pustka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Miedzianowski

    Jacek Miedzianowski , 13.09.2015

    Kurki po 50 zeta kg. Na bazarze. W lesie nikt ich nie widział

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adela Wacławczyk

    Adela Wacławczyk , 13.09.2015

    zrobiłam z makaronem ryżowym były pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 13.09.2015

    Może koguciki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Lukianiuk

    Daniel Lukianiuk , 13.09.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata van Brenk

    Małgorzata van Brenk , 13.09.2015

    50 zeta za kg... Pyszne są oczywiście.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki z kiełbasą i kurkami Świderki z kiełbasą i kurkami

Przygotowując dania makaronowe, kucharze często inspirują się przepisami pochodzącymi z Italii. W końcu to włoska kuchnia jest kojarzona jako ojczyzna makaronu i niewyczerpalne źródło pomysłów na ich podanie. Tym razem jednak proponujemy makaron z kiełbasą i kurkami, w którym zdecydowanie mocniej wyczujemy nuty lokalnych składników. Zadbają o to leśne grzyby i aromatyczna kiełbasa jałowcowa.

Dla kogo?

Cenisz sobie lokalne smaki i produkty? W takim razie świderki z kiełbasą i kurkami z pewnością będą mogły wylądować na liście twoich ulubionych potraw. Już podczas pracy w kuchni będziesz cieszyć się niezrównanym aromatem dania, a degustacja makaronu z kiełbasą i kurkami zamieni się w wyśmienitą ucztę. Leśne inspiracje okażą się strzałem w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Potrawy z makaronem w roli głównej słyną jako sposób na szybkie przygotowanie posiłku. Nie inaczej jest w przypadku dania, w którym królują kurki z kiełbasą. Wystarczy, że wygospodarujesz pół godziny. Tylko tyle dzieli cię od wybornego posiłku, którym zachwycą się wszyscy domownicy.

Czy wiesz, że?

Do oczyszczenia świeżych kurek z zabrudzeń (przede wszystkim piasku i ziemi) przyda się szczoteczka. Grzyby nie powinny być bowiem długo namaczane w wodzie. Tracą przez to swoją chrupką strukturę i stają się gumowate, a co za tym idzie – nie smakują już zbyt dobrze.

Dla urozmaicenia:

Do makaronu z kurkami i kiełbasą możesz wykorzystać także tagliatelle lub kokardki. Jeśli masz ochotę na hiszpański akcent, kiełbasę jałowcową zamień na chorizo – również pasuje znakomicie do kurek z kiełbasą.