Makaron aioli - przepis włoski: z pomidorkami cherry | Przepisy.pl pixel

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj wodę z gotowania.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 1

Krok 2

Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, a parmezan zetrzyj.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni z połową oliwy podsmaż czosnek, jak będzie złoty dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 3

Krok 4

Teraz wsyp pomidorki i po chwili dodaj świeżo ugotowany makaron. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Wlej pozostałą oliwę, dodaj pietruszkę i całość smaż jeszcze ok 3 minut. Przełóż na talerz i posyp parmezanem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maja

    Maja , 01.01.2022

    Bardzo dobre polecam ♥️

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami

Jeśli chcesz, aby słoneczna Italia zawitała do Twojego domu, przygotuj prawdziwie włoską potrawę – oto naprawdę szybki włoski makaron aioli z pomidorkami. Danie cechuje prostota i wyjątkowy smak, a do tego krótki czas przygotowania. Czego chcieć więcej? Wystarczy, że wybierzesz ulubiony makaron i dodasz kilka niezbędnych składników, a za 15 minut możesz zaserwować lunch, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni.

Dla kogo?

Włoski makaron alioli z pomidorkami to wyjątkowa potrawa dla każdego smakosza południowej kuchni. Łączy w sobie niesamowity aromat i estetyczną kompozycję, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Na jaką okazję?

Makaron aioli z pomidorkami jest idealną propozycją na letni lunch lub romantyczną kolację. Sprawdzi się także jako danie imprezowe.

Czy wiesz, że?

Parmezan jest serem, który w XI wieku wyprodukowali po raz pierwszy zakonnicy benedyktyńscy i cystersi. Oryginalny ser produkowany jest wyłącznie z mleka krów, specjalnej rasy reggiana, które karmione są jedynie zielonkami o ściśle określonym składzie.

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia włoskiego smaku makaronu danie posyp świeżymi liśćmi bazylii.