Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami
łatwe
287 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
3 sztuki
100 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj wodę z gotowania.

Krok 2
Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, a parmezan zetrzyj.

Krok 3
Na patelni z połową oliwy podsmaż czosnek, jak będzie złoty dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Teraz wsyp pomidorki i po chwili dodaj świeżo ugotowany makaron. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Wlej pozostałą oliwę, dodaj pietruszkę i całość smaż jeszcze ok 3 minut. Przełóż na talerz i posyp parmezanem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami
Jeśli chcesz, aby słoneczna Italia zawitała do Twojego domu, przygotuj prawdziwie włoską potrawę – oto naprawdę szybki włoski makaron aioli z pomidorkami. Danie cechuje prostota i wyjątkowy smak, a do tego krótki czas przygotowania. Czego chcieć więcej? Wystarczy, że wybierzesz ulubiony makaron i dodasz kilka niezbędnych składników, a za 15 minut możesz zaserwować lunch, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni.
Dla kogo?
Włoski makaron alioli z pomidorkami to wyjątkowa potrawa dla każdego smakosza południowej kuchni. Łączy w sobie niesamowity aromat i estetyczną kompozycję, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Na jaką okazję?
Makaron aioli z pomidorkami jest idealną propozycją na letni lunch lub romantyczną kolację. Sprawdzi się także jako danie imprezowe.
Czy wiesz, że?
Parmezan jest serem, który w XI wieku wyprodukowali po raz pierwszy zakonnicy benedyktyńscy i cystersi. Oryginalny ser produkowany jest wyłącznie z mleka krów, specjalnej rasy reggiana, które karmione są jedynie zielonkami o ściśle określonym składzie.
Dla urozmaicenia:
Dla podkreślenia włoskiego smaku makaronu danie posyp świeżymi liśćmi bazylii.