Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj wodę z gotowania.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 1

Krok 2

Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, a parmezan zetrzyj.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni z połową oliwy podsmaż czosnek, jak będzie złoty dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 3

Krok 4

Teraz wsyp pomidorki i po chwili dodaj świeżo ugotowany makaron. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Wlej pozostałą oliwę, dodaj pietruszkę i całość smaż jeszcze ok 3 minut. Przełóż na talerz i posyp parmezanem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami

Jeśli chcesz, aby słoneczna Italia zawitała do Twojego domu, przygotuj prawdziwie włoską potrawę – oto naprawdę szybki włoski makaron aioli z pomidorkami. Danie cechuje prostota i wyjątkowy smak, a do tego krótki czas przygotowania. Czego chcieć więcej? Wystarczy, że wybierzesz ulubiony makaron i dodasz kilka niezbędnych składników, a za 15 minut możesz zaserwować lunch, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni.

Dla kogo?

Włoski makaron alioli z pomidorkami to wyjątkowa potrawa dla każdego smakosza południowej kuchni. Łączy w sobie niesamowity aromat i estetyczną kompozycję, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Na jaką okazję?

Makaron aioli z pomidorkami jest idealną propozycją na letni lunch lub romantyczną kolację. Sprawdzi się także jako danie imprezowe.

Czy wiesz, że?

Parmezan jest serem, który w XI wieku wyprodukowali po raz pierwszy zakonnicy benedyktyńscy i cystersi. Oryginalny ser produkowany jest wyłącznie z mleka krów, specjalnej rasy reggiana, które karmione są jedynie zielonkami o ściśle określonym składzie.

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia włoskiego smaku makaronu danie posyp świeżymi liśćmi bazylii.