Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami
łatwe
285 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
3 sztuki
100 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj wodę z gotowania.

Krok 2
Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, a parmezan zetrzyj.

Krok 3
Na patelni z połową oliwy podsmaż czosnek, jak będzie złoty dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Teraz wsyp pomidorki i po chwili dodaj świeżo ugotowany makaron. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Wlej pozostałą oliwę, dodaj pietruszkę i całość smaż jeszcze ok 3 minut. Przełóż na talerz i posyp parmezanem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami
Jeśli chcesz, aby słoneczna Italia zawitała do Twojego domu, przygotuj prawdziwie włoską potrawę – oto naprawdę szybki włoski makaron aioli z pomidorkami. Danie cechuje prostota i wyjątkowy smak, a do tego krótki czas przygotowania. Czego chcieć więcej? Wystarczy, że wybierzesz ulubiony makaron i dodasz kilka niezbędnych składników, a za 15 minut możesz zaserwować lunch, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni.
Dla kogo?
Włoski makaron alioli z pomidorkami to wyjątkowa potrawa dla każdego smakosza południowej kuchni. Łączy w sobie niesamowity aromat i estetyczną kompozycję, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Na jaką okazję?
Makaron aioli z pomidorkami jest idealną propozycją na letni lunch lub romantyczną kolację. Sprawdzi się także jako danie imprezowe.
Czy wiesz, że?
Parmezan jest serem, który w XI wieku wyprodukowali po raz pierwszy zakonnicy benedyktyńscy i cystersi. Oryginalny ser produkowany jest wyłącznie z mleka krów, specjalnej rasy reggiana, które karmione są jedynie zielonkami o ściśle określonym składzie.
Dla urozmaicenia:
Dla podkreślenia włoskiego smaku makaronu danie posyp świeżymi liśćmi bazylii.