Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

100 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj wodę z gotowania.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 1

Krok 2

Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, a parmezan zetrzyj.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 2

Krok 3

Na patelni z połową oliwy podsmaż czosnek, jak będzie złoty dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 3

Krok 4

Teraz wsyp pomidorki i po chwili dodaj świeżo ugotowany makaron. Wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Wlej pozostałą oliwę, dodaj pietruszkę i całość smaż jeszcze ok 3 minut. Przełóż na talerz i posyp parmezanem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami Szybki włoski makaron aioli z pomidorkami

Jeśli chcesz, aby słoneczna Italia zawitała do Twojego domu, przygotuj prawdziwie włoską potrawę – oto naprawdę szybki włoski makaron aioli z pomidorkami. Danie cechuje prostota i wyjątkowy smak, a do tego krótki czas przygotowania. Czego chcieć więcej? Wystarczy, że wybierzesz ulubiony makaron i dodasz kilka niezbędnych składników, a za 15 minut możesz zaserwować lunch, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni.

Dla kogo?

Włoski makaron alioli z pomidorkami to wyjątkowa potrawa dla każdego smakosza południowej kuchni. Łączy w sobie niesamowity aromat i estetyczną kompozycję, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Na jaką okazję?

Makaron aioli z pomidorkami jest idealną propozycją na letni lunch lub romantyczną kolację. Sprawdzi się także jako danie imprezowe.

Czy wiesz, że?

Parmezan jest serem, który w XI wieku wyprodukowali po raz pierwszy zakonnicy benedyktyńscy i cystersi. Oryginalny ser produkowany jest wyłącznie z mleka krów, specjalnej rasy reggiana, które karmione są jedynie zielonkami o ściśle określonym składzie.

Dla urozmaicenia:

Dla podkreślenia włoskiego smaku makaronu danie posyp świeżymi liśćmi bazylii.