Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

100 gramów

200 gramów

10 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w kostkę, śliwki przetnij na pół, jarmuż umyj i odetnij liście od zgrubiałych łodyg, dynie i paprykę pokrój w kostkę około centymetrowej grubości, ser zetrzyj na tarce, orzechy upraż na suchej patelni.

Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj opakowanie kaszotta, całość zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie dodaj jarmuż, dynię, paprykę, śliwki, orzechy, śmietanę, mąkę i jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - Krok 3

Krok 4

Plastry szynki ułóż w małych porcelanowych naczyniach wyłożonych pergaminem, na szynkę nałóż odpowiednią porcję farszu do zapiekanki.

Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - Krok 4

Krok 5

Zapiekanki posyp z wierzchu serem, umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 10 minut.

Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkamiZapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami

Czy przygotowywanie zapiekanek musi być monotonne? Oczywiście, że nie! Włącz swoją kreatywność i stwórz nieznaną dotąd kompozycję. Zapiekanka – kasza pełna smaku z jarmużem z dynią i suszonymi śliwkami to coś, czego jeszcze nie próbowałeś!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na nowe przepisy z zapiekankami w roli głównej. Wzbogać danie o ulubione składniki.

Na jaką okazję?

W roli obiadu ta zapiekanka z kaszą, jarmużem i dynią będzie prezentować się obłędnie. Pamiętaj, miej w zapasie dokładkę!

Czy wiesz, że?

Kupując jarmuż, zwróć uwagę na jego liście. Te świeże powinny być intensywnie zielone, bez brązowego nalotu.

Dla urozmaicenia:

Śliwki w przepisie możesz zamienić na suszone pomidory.