Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami
łatwe
32 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
100 gramów
200 gramów
10 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, śliwki przetnij na pół, jarmuż umyj i odetnij liście od zgrubiałych łodyg, dynie i paprykę pokrój w kostkę około centymetrowej grubości, ser zetrzyj na tarce, orzechy upraż na suchej patelni.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj opakowanie kaszotta, całość zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zmięknie.
Krok 3
Po tym czasie dodaj jarmuż, dynię, paprykę, śliwki, orzechy, śmietanę, mąkę i jajko, całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Plastry szynki ułóż w małych porcelanowych naczyniach wyłożonych pergaminem, na szynkę nałóż odpowiednią porcję farszu do zapiekanki.
Krok 5
Zapiekanki posyp z wierzchu serem, umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 10 minut.
Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami
Czy przygotowywanie zapiekanek musi być monotonne? Oczywiście, że nie! Włącz swoją kreatywność i stwórz nieznaną dotąd kompozycję. Zapiekanka – kasza pełna smaku z jarmużem z dynią i suszonymi śliwkami to coś, czego jeszcze nie próbowałeś!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na nowe przepisy z zapiekankami w roli głównej. Wzbogać danie o ulubione składniki.
Na jaką okazję?
W roli obiadu ta zapiekanka z kaszą, jarmużem i dynią będzie prezentować się obłędnie. Pamiętaj, miej w zapasie dokładkę!
Czy wiesz, że?
Kupując jarmuż, zwróć uwagę na jego liście. Te świeże powinny być intensywnie zielone, bez brązowego nalotu.
Dla urozmaicenia:
Śliwki w przepisie możesz zamienić na suszone pomidory.