Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami
łatwe
51 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
100 gramów
200 gramów
10 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, śliwki przetnij na pół, jarmuż umyj i odetnij liście od zgrubiałych łodyg, dynie i paprykę pokrój w kostkę około centymetrowej grubości, ser zetrzyj na tarce, orzechy upraż na suchej patelni.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj opakowanie kaszotta, całość zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Krok 3
Po tym czasie dodaj jarmuż, dynię, paprykę, śliwki, orzechy, śmietanę, mąkę i jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Plastry szynki ułóż w małych porcelanowych naczyniach wyłożonych pergaminem, na szynkę nałóż odpowiednią porcję farszu do zapiekanki.

Krok 5
Zapiekanki posyp z wierzchu serem, umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 10 minut.


Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami
Czy przygotowywanie zapiekanek musi być monotonne? Oczywiście, że nie! Włącz swoją kreatywność i stwórz nieznaną dotąd kompozycję. Zapiekanka – kasza pełna smaku z jarmużem z dynią i suszonymi śliwkami to coś, czego jeszcze nie próbowałeś!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na nowe przepisy z zapiekankami w roli głównej. Wzbogać danie o ulubione składniki.
Na jaką okazję?
W roli obiadu ta zapiekanka z kaszą, jarmużem i dynią będzie prezentować się obłędnie. Pamiętaj, miej w zapasie dokładkę!
Czy wiesz, że?
Kupując jarmuż, zwróć uwagę na jego liście. Te świeże powinny być intensywnie zielone, bez brązowego nalotu.
Dla urozmaicenia:
Śliwki w przepisie możesz zamienić na suszone pomidory.