Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
100 gramów
200 gramów
10 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w kostkę, śliwki przetnij na pół, jarmuż umyj i odetnij liście od zgrubiałych łodyg, dynie i paprykę pokrój w kostkę około centymetrowej grubości, ser zetrzyj na tarce, orzechy upraż na suchej patelni.

Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj opakowanie kaszotta, całość zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zmięknie.

Krok 3
Po tym czasie dodaj jarmuż, dynię, paprykę, śliwki, orzechy, śmietanę, mąkę i jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Plastry szynki ułóż w małych porcelanowych naczyniach wyłożonych pergaminem, na szynkę nałóż odpowiednią porcję farszu do zapiekanki.

Krok 5
Zapiekanki posyp z wierzchu serem, umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 10 minut.


Dobra rada:
Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z jarmużem, z dynią i suszonymi śliwkami
Czy przygotowywanie zapiekanek musi być monotonne? Oczywiście, że nie! Włącz swoją kreatywność i stwórz nieznaną dotąd kompozycję. Zapiekanka – kasza pełna smaku z jarmużem z dynią i suszonymi śliwkami to coś, czego jeszcze nie próbowałeś!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na nowe przepisy z zapiekankami w roli głównej. Wzbogać danie o ulubione składniki.
Na jaką okazję?
W roli obiadu ta zapiekanka z kaszą, jarmużem i dynią będzie prezentować się obłędnie. Pamiętaj, miej w zapasie dokładkę!
Czy wiesz, że?
Kupując jarmuż, zwróć uwagę na jego liście. Te świeże powinny być intensywnie zielone, bez brązowego nalotu.
Dla urozmaicenia:
Śliwki w przepisie możesz zamienić na suszone pomidory.


































