Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

3 sztuki

3 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj. Zetnij wierzchnią warstwę pomidorów, wydrąż je zachowując zarówno miąższ jak i sam odcięty „kapelusz”. Białe szparagi obierz ze skóry i pokrój w na 3 cm kawałki.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i chili, gdy się zeszklą, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku do zapiekanki po włosku. Całość zalej 100 ml wody, dodaj wydrążone środki pomidorów i śmietanę.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj około 10 minut po czym dodaj szparagi, gotuj jeszcze 5 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie wodę.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Do gorącej kaszy dodaj szpinak, jajko i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory, włóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj odkrojonymi kapeluszami. Całość wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiemZapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem

Włoskie akcenty w kuchni to coś, co lubimy najbardziej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że tamtejsza kuchnia podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Jeszcze lepiej, kiedy smaki Włoch możemy przenieść do swojej kuchni, serwując posiłki inspirowane słoneczną Italią. Dziś przygotuj zapiekankę po włosku w pomidorach ze szpinakiem. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni włoskiej! Ten fanclub wciąż się poszerza. Należysz do tego grona?

Na jaką okazję?

Bez okazji! Włącz lasciatemi Cantare i we włoskich rytmach przygotuj swoją ulubioną zapiekankę po włosku w pomidorach.

Czy wiesz, że?

Kuchnia włoska to najsłynniejsza kuchnia świata i obok francuskiej jest jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich.

Dla urozmaicenia:

Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.