Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

150 mililitrów

3 sztuki

3 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj. Zetnij wierzchnią warstwę pomidorów, wydrąż je zachowując zarówno miąższ jak i sam odcięty „kapelusz”. Białe szparagi obierz ze skóry i pokrój w na 3 cm kawałki.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i chili, gdy się zeszklą, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku do zapiekanki po włosku. Całość zalej 100 ml wody, dodaj wydrążone środki pomidorów i śmietanę.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem gotuj około 10 minut po czym dodaj szparagi, gotuj jeszcze 5 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie wodę.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Do gorącej kaszy dodaj szpinak, jajko i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory, włóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj odkrojonymi kapeluszami. Całość wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiemZapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem

Włoskie akcenty w kuchni to coś, co lubimy najbardziej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że tamtejsza kuchnia podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Jeszcze lepiej, kiedy smaki Włoch możemy przenieść do swojej kuchni, serwując posiłki inspirowane słoneczną Italią. Dziś przygotuj zapiekankę po włosku w pomidorach ze szpinakiem. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni włoskiej! Ten fanclub wciąż się poszerza. Należysz do tego grona?

Na jaką okazję?

Bez okazji! Włącz lasciatemi Cantare i we włoskich rytmach przygotuj swoją ulubioną zapiekankę po włosku w pomidorach.

Czy wiesz, że?

Kuchnia włoska to najsłynniejsza kuchnia świata i obok francuskiej jest jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich.

Dla urozmaicenia:

Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.