Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 sztuka
150 mililitrów
3 sztuki
3 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek i chili drobno posiekaj. Zetnij wierzchnią warstwę pomidorów, wydrąż je zachowując zarówno miąższ jak i sam odcięty „kapelusz”. Białe szparagi obierz ze skóry i pokrój w na 3 cm kawałki.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i chili, gdy się zeszklą, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku do zapiekanki po włosku. Całość zalej 100 ml wody, dodaj wydrążone środki pomidorów i śmietanę.
Krok 3
Wszystko razem gotuj około 10 minut po czym dodaj szparagi, gotuj jeszcze 5 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie wodę.
Krok 4
Do gorącej kaszy dodaj szpinak, jajko i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj.
Krok 5
Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory, włóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj odkrojonymi kapeluszami. Całość wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.
Dobra rada:
Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka po włosku w pomidorach ze szpinakiem
Włoskie akcenty w kuchni to coś, co lubimy najbardziej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że tamtejsza kuchnia podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Jeszcze lepiej, kiedy smaki Włoch możemy przenieść do swojej kuchni, serwując posiłki inspirowane słoneczną Italią. Dziś przygotuj zapiekankę po włosku w pomidorach ze szpinakiem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kuchni włoskiej! Ten fanclub wciąż się poszerza. Należysz do tego grona?
Na jaką okazję?
Bez okazji! Włącz lasciatemi Cantare i we włoskich rytmach przygotuj swoją ulubioną zapiekankę po włosku w pomidorach.
Czy wiesz, że?
Kuchnia włoska to najsłynniejsza kuchnia świata i obok francuskiej jest jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich.
Dla urozmaicenia:
Do farszu możesz dodać orzeszki piniowe.