Zielone naleśniki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zielone naleśniki

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

100 gramów

1 opakowanie

0.3 łyżeczki

0.3 łyżeczki

100 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

125 gramów

350 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak opłucz w zimnej wodzie, osusz na czystej ściereczce lub ręczniku kuchennym, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Do szpinaku dodaj całe jajka, sól, pieprz, gałkę i zblenduj całość na gładko.

Krok 2

Do ciasta dodaj wodę, mleko i 100 g mąki, porządnie wymieszaj wszystkie składniki (najlepiej za pomocą ubijaczki/trzepaczki do jajek – mikserem będzie za mocno chlapać). Ciasto będzie dość rzadkie, to normalne. Ostaw je na ok 15 – 20 minut na blat lub stół kuchenny (nie do lodówki).

Krok 3

Do garnka przełóż masło, lekko je podgrzej a następnie dodaj całą zawartość opakowania Knorr, drobno posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i 350 ml wrzącej wody, zamieszaj i podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu kila razy mieszając (uważaj, żeby się nie przypaliło). Farsz zdejmij z ognia, do garnka dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, bazylię oraz kremowy serek. Wymieszaj. Spróbuj – jeśli jest zbyt pikantne – dodaj więcej serka.

Krok 4

Ciasto na naleśniki powinno nieco zgęstnieć, ale dalej być dość rzadkie. Jeśli uznasz, że powinno być bardziej gęste dodaj ok 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na patelni do naleśników rozgrzej olej, ciepły (ale nie wrzący) przelej do ciasta naleśnikowego i energicznie zamieszaj. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne i nie przykleją się do patelni. Na tej samej patelni, na średnim ogniu smaż naleśniki przez ok 1-2 minuty z każdej strony.

Krok 6

Na jeszcze ciepłe naleśniki, nałóż po łyżce nadzienia, zbierz brzegi naleśnika formując woreczek/sakiewkę. Ściśnij i za pomocą gałązki szczypiorku delikatnie zawiąż supełek. Gotowe naleśniki przed jedzeniem dodatkowo podgrzej, na przykład wkładając je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.

Nerdy Cookin Aleksandra

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej