Leczo z dyni - wegetariańskie z tofu: wege | Przepisy.pl pixel

Leczo wegetariańskie z dyni i tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

300 mililitrów

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry i razem z czerwoną cebulą, papryką, cukinią i pomidorami pokrój w kosteczkę wielkości ok. 0,5 cm. Warzywa odłóż na bok. Drobno posiekaj czosnek, chili oraz natkę kolendry.

Krok 2

Fasolę z puszki przepłucz pod zimną wodą. Tofu rozdrobnij lub pokrój na mniejsze kawałki (nie muszą być regularne).

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek oraz chili i dodaj tofu. Wszystko razem smaż, aż czosnek zrobi się złocisty, a tofu się zarumieni. Dodaj wtedy pozostałe warzywa. Wszystko razem smaż jeszcze dwie-trzy minuty.

Krok 4

Na patelnię wlej 300 ml wody wymieszanej razem z Spaghetti Bolognese Knorr, co będzie gwarancją doskonałego smaku i konsystencji dania. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.

Krok 5

Potrawkę z tofu podawaj na talerzach posypaną natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawę podawaj z kwaśną śmietaną, guacamole i ryżem. Ten przepis to smaczny sposób, aby dzieci polubiły jedzenie warzyw. Porcja tego dania to aż 426 g pysznie przygotowanych warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo wegetariańskie z dyni i tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo wegetariańskie z dyni i tofuLeczo wegetariańskie z dyni i tofu

Chcesz spróbować tradycyjnych dań w wegetariańskiej wersji? Zobacz nasz przepis na bezmięsne leczo z dyni i tofu. To przepyszne danie nie tylko dobrze smakuje, ale również doskonale prezentuje się na talerzu. Wszystko za sprawą bogactwa kolorowych składników, które zmieniają jedzenie dania w prawdziwą ucztę dla podniebienia i oczu. 

Dla kogo?

Leczo wegetariańskie z tofu to idealna propozycja dla wszystkich fanów warzywnych potraw. W naszej recepturze znajdziesz m.in. dynię, cukinię, pomidory, paprykę oraz fasolę. Wyobraź sobie, jak dobrze smakuje to połączenie, a później spróbuj go w swojej kuchni. 

Na jaką okazję?

Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to leczo z tofu będzie strzałem w dziesiątkę. Przyrządzenie tego dania zajmuje jedyne pół godziny! Wege leczo z tofu sprawdzi się również jako potrawa na spotkaniu ze znajomymi. Jeżeli nie jedzą mięsa, to szczególnie docenią Twoje starania. 

Czy wiesz, że?

Tofu to składnik wielu wegetariańskich potraw. Przysmak ten przygotowywany jest na bazie soi, więc często nazywamy go sojowym. Śmiało sięgnij po tofu do wegetariańskiego leczo z dynią przy następnej okazji. Pycha! 

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować nasz przepis na wegańskie leczo z tofu? Sięgnij po  guacamole i ryż, które dodatkowo urozmaicą recepturę. W takiej wersji leczo smakuje naprawdę obłędnie, o czym świadczą pozytywne opinie naszych najbardziej wymagających krytyków. Napisz, co Ty sądzisz o recepturze!