Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

null szczypt

null szczypt

4 łyżki

15 sztuk

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki posiekaj bardzo drobniutko i zmiksuj razem z sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi orzeszkami piniowymi i dopraw do smaku.

Krok 2

Warzywa umyj, oczyść i potnij w kawałki.

Krok 3

Dynię obgotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, odcedź, osusz.

Krok 4

Oprósz warzywa solą, pieprzem skrop oliwą i piecz na grillu przez 15 minut tak by były chrupiące.

Krok 5

Przełóż na talerz, skrop nieco octem, podawaj razem z przygotowanym oliwkowym Pesto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej