
Składniki
1.5 szklanki
5 łyżek
2 łyżeczki
3 łyżki
1 szklanka
0.25 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyty bakłażan skrój w niewielką kostkę. Na suchej patelni upraż sezam mieszając, aż stanie się złoty. Kiedy ostygnie zmiel go w młynku do kawy.

Krok 2
Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim orzeszki ziemne, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 3
Wyciągnij orzeszki i od razu wsyp do pozostałego oleju kmin. Gdy kmin ściemnieje dodaj imbir. Zamieszaj wszystko i dorzuć bakłażana i 2 łyżeczki przyprawy Knorr. Smaż przez kilka minut dopóki bakłażan nie wchłonie całego oleju i stanie się przezroczysty.

Krok 4
Teraz wsyp ryż, mieszaj przez chwilę i wlej 3 szklanki ciepłego bulionu.

Krok 5
Przypraw cukrem oraz sokiem z cytryny. Zakryj i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Gotuj powoli około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki.

Krok 6
Wymieszaj z ciecierzycą przygotowany ryż. Posiekaj grubo orzeszki i zmieszaj ze zmielonym sezamem. Zaraz przed podaniem potrawy dodaj orzeszki do ryżu i zamieszaj.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































Baygun pulao z Bengalu

