Baygun pulao z Bengalu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Baygun pulao z Bengalu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

218 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

5 łyżek

2 łyżeczki

3 łyżki

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty bakłażan skrój w niewielką kostkę. Na suchej patelni upraż sezam mieszając, aż stanie się złoty. Kiedy ostygnie zmiel go w młynku do kawy.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim orzeszki ziemne, aż do uzyskania złotego koloru.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij orzeszki i od razu wsyp do pozostałego oleju kmin. Gdy kmin ściemnieje dodaj imbir. Zamieszaj wszystko i dorzuć bakłażana i 2 łyżeczki przyprawy Knorr. Smaż przez kilka minut dopóki bakłażan nie wchłonie całego oleju i stanie się przezroczysty.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 3

Krok 4

Teraz wsyp ryż, mieszaj przez chwilę i wlej 3 szklanki ciepłego bulionu.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 4

Krok 5

Przypraw cukrem oraz sokiem z cytryny. Zakryj i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Gotuj powoli około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj z ciecierzycą przygotowany ryż. Posiekaj grubo orzeszki i zmieszaj ze zmielonym sezamem. Zaraz przed podaniem potrawy dodaj orzeszki do ryżu i zamieszaj.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

2

Opinie o przepisie

  • Marta Bebłot

    Marta Bebłot , 21.10.2020

    Przygotowanie jest nie po kolei, kroki pomieszane. Pzdr

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baygun pulao z Bengalu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej