Baygun pulao z Bengalu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

213 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

5 łyżek

3 łyżki

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyty bakłażan skrój w niewielką kostkę. Na suchej patelni upraż sezam mieszając, aż stanie się złoty. Kiedy ostygnie zmiel go w młynku do kawy.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 1

Krok 2

Wyciągnij orzeszki i od razu wsyp do pozostałego oleju kmin. Gdy kmin ściemnieje dodaj imbir. Zamieszaj wszystko i dorzuć bakłażana i 2 łyżeczki przyprawy Knorr. Smaż przez kilka minut dopóki bakłażan nie wchłonie całego oleju i stanie się przezroczysty.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj z ciecierzycą przygotowany ryż. Posiekaj grubo orzeszki i zmieszaj ze zmielonym sezamem. Zaraz przed podaniem potrawy dodaj orzeszki do ryżu i zamieszaj.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim orzeszki ziemne, aż do uzyskania złotego koloru.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 4

Krok 5

Teraz wsyp ryż, mieszaj przez chwilę i wlej 3 szklanki ciepłego bulionu.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 5

Krok 6

Przypraw cukrem oraz sokiem z cytryny. Zakryj i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Gotuj powoli około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki.

Baygun pulao z Bengalu - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej