
Składniki
500 gramów
1 sztuka
250 gramów
2 sztuki
50 gramów
1 litr
6 ziaren
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.
Krok 2
Drugą cebulę pokrój w plastry. Przysmaż na maśle ghee i zostaw do przybrania.
Krok 3
Pokrój pieczarki. Wrzuć do tłuszczu i smaż przez 3 minuty, wyjmij i odstaw.
Krok 4
Zalej ryż wodą. Dodaj kostkę Knorr i gotuj około 15 minut. Woda powinna prawie w całości zostać wchłonięta przez ryż.
Krok 5
Dodaj pieczarki i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Wstaw ryż do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj z daniami mięsnymi, przybrane podsmażoną cebulką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej