Ryż palao z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż palao z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

119 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 litr

6 ziaren

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Drugą cebulę pokrój w plastry. Przysmaż na maśle ghee i zostaw do przybrania.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pieczarki. Wrzuć do tłuszczu i smaż przez 3 minuty, wyjmij i odstaw.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Zalej ryż wodą. Dodaj kostkę Knorr i gotuj około 15 minut. Woda powinna prawie w całości zostać wchłonięta przez ryż.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj pieczarki i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Wstaw ryż do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj z daniami mięsnymi, przybrane podsmażoną cebulką.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej