Ryż palao z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż palao z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 litr

6 ziaren

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Drugą cebulę pokrój w plastry. Przysmaż na maśle ghee i zostaw do przybrania.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pieczarki. Wrzuć do tłuszczu i smaż przez 3 minuty, wyjmij i odstaw.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Zalej ryż wodą. Dodaj kostkę Knorr i gotuj około 15 minut. Woda powinna prawie w całości zostać wchłonięta przez ryż.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj pieczarki i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Wstaw ryż do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj z daniami mięsnymi, przybrane podsmażoną cebulką.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż palao z pieczarkamiRyż palao z pieczarkami

W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.