Ryż palao z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż palao z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

50 gramów

1 litr

6 ziaren

6 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Drugą cebulę pokrój w plastry. Przysmaż na maśle ghee i zostaw do przybrania.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Pokrój pieczarki. Wrzuć do tłuszczu i smaż przez 3 minuty, wyjmij i odstaw.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Zalej ryż wodą. Dodaj kostkę Knorr i gotuj około 15 minut. Woda powinna prawie w całości zostać wchłonięta przez ryż.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj pieczarki i dobrze wymieszaj. Gotuj, aż ryż będzie miękki. Wstaw ryż do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj z daniami mięsnymi, przybrane podsmażoną cebulką.

Ryż palao z pieczarkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż palao z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż palao z pieczarkamiRyż palao z pieczarkami

W dużym rondlu rozgrzej masło ghee i podsmaż 1 posiekaną cebulę. Dodaj goździki, kardamon, pieprz, kmin.