Aromatyczny ryż jaśminowy z groszkiem - Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż jaśminowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

300 gramów

35 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż około 5 minut.

Krok 2

Dodaj zielony groszek, liśc laurowy i ryż. Wymieszaj.

Krok 3

Wlej 3 szklanki wody i posól.

Krok 4

Doprowadź ryż do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia do czasu, gdy ryż wchłonie wodę.

Krok 5

Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odczekaj około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej