Aromatyczny ryż jaśminowy z groszkiem - Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż jaśminowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

300 gramów

35 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż około 5 minut.

Krok 2

Dodaj zielony groszek, liśc laurowy i ryż. Wymieszaj.

Krok 3

Wlej 3 szklanki wody i posól.

Krok 4

Doprowadź ryż do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia do czasu, gdy ryż wchłonie wodę.

Krok 5

Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odczekaj około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż jaśminowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej