Ryż zapiekany z jajkiem i serem - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Ryż zapiekany z jajkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
255 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, aby był sypki.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 1

Krok 6

Gdy jajka się zetną, zalej śmietaną wymieszaną ze startym serem i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 6

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z Fixem Knorr oraz startym żółtym serem.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 5

Krok 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 4

Krok 3

Uformuj 4 wgłębienia i wbij w nie jajka.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 3

Krok 2

Ugotowany ryż odcedź i wymieszaj z masłem i posiekanym koperkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 20.10.2020

    takie proste a takie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Czarny

    Daniel Czarny , 27.06.2017

    ja na spód zapiekanki dodaję ugotowanego i pokrojonego brokuła oraz warstwę paluszków rybnych. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż po meksykańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż zapiekany z jajkamiRyż zapiekany z jajkami

Ryż nie jest jedynie popularnym dodatkiem do potraw. Może stanowić samodzielne danie, jeśli tylko połączycie go z ulubionymi składnikami. Ryż zapiekany z jajkiem to nasz przepis na oryginalny posiłek, który stworzy menu obiadowe, imprezowe czy kolacyjne. To uniwersalne danie zaskakuje prostotą przygotowania i wykwintnym smakiem. Co więcej, wszystkie składniki macie zwykle w domu, więc niespodziewani goście czy nagły głód nie będą zaskoczeniem. Ryż z jajkiem i serem przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.

Dla kogo?

Ryż z serem i jajkiem jest potrawą dla każdego! Jeśli lubicie nowoczesną kuchnię, poszukujecie ciekawego urozmaicenia codziennego menu – to danie z pewnością spełni Wasze oczekiwania.

Na jaką okazję?

Ryż z jajkiem jest tak uniwersalnym przepisem, że możecie go z powodzeniem wykorzystać zawsze i na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Jajka przeznaczone do sprzedaży muszą posiadać nadrukowane etykiety na skorupce, które określają między inny sposób hodowli kur. 0 oznacza produkcję ekologiczną, 1 – chów na wolnym wybiegu, 2 – chów ściółkowy, a 3 – chów klatkowy.

Dla urozmaicenia:

Ryż z jajkiem przed podaniem możesz posypać świeżą natką pietruszki. Będzie pysznie i elegancko.