Ryż zapiekany z jajkiem i serem - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Ryż zapiekany z jajkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
255 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, aby był sypki.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 1

Krok 6

Gdy jajka się zetną, zalej śmietaną wymieszaną ze startym serem i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 6

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z Fixem Knorr oraz startym żółtym serem.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 5

Krok 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5 minut.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 4

Krok 3

Uformuj 4 wgłębienia i wbij w nie jajka.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 3

Krok 2

Ugotowany ryż odcedź i wymieszaj z masłem i posiekanym koperkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego.

Ryż zapiekany z jajkami - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 20.10.2020

    takie proste a takie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Czarny

    Daniel Czarny , 27.06.2017

    ja na spód zapiekanki dodaję ugotowanego i pokrojonego brokuła oraz warstwę paluszków rybnych. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż zapiekany z jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z jabłkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż zapiekany z jajkamiRyż zapiekany z jajkami

Ryż nie jest jedynie popularnym dodatkiem do potraw. Może stanowić samodzielne danie, jeśli tylko połączycie go z ulubionymi składnikami. Ryż zapiekany z jajkiem to nasz przepis na oryginalny posiłek, który stworzy menu obiadowe, imprezowe czy kolacyjne. To uniwersalne danie zaskakuje prostotą przygotowania i wykwintnym smakiem. Co więcej, wszystkie składniki macie zwykle w domu, więc niespodziewani goście czy nagły głód nie będą zaskoczeniem. Ryż z jajkiem i serem przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.

Dla kogo?

Ryż z serem i jajkiem jest potrawą dla każdego! Jeśli lubicie nowoczesną kuchnię, poszukujecie ciekawego urozmaicenia codziennego menu – to danie z pewnością spełni Wasze oczekiwania.

Na jaką okazję?

Ryż z jajkiem jest tak uniwersalnym przepisem, że możecie go z powodzeniem wykorzystać zawsze i na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Jajka przeznaczone do sprzedaży muszą posiadać nadrukowane etykiety na skorupce, które określają między inny sposób hodowli kur. 0 oznacza produkcję ekologiczną, 1 – chów na wolnym wybiegu, 2 – chów ściółkowy, a 3 – chów klatkowy.

Dla urozmaicenia:

Ryż z jajkiem przed podaniem możesz posypać świeżą natką pietruszki. Będzie pysznie i elegancko.