Jak się za to zabrać?

Masz dosyć bezkształtnej i pozbawionej smaku papki, która ląduje na talerzu? W takim razie czas na ryż idealny! Podpowiemy, jak go ugotować, by się nie kleił i był puszysty. Zrezygnuj z ryżu paczkowanego na rzecz sypanego, a następnie:
Krok 1: Odmierz szklankę ryżu i przepłucz go pod bieżącą, chłodną wodą, aż z białej, stanie się przezroczysta. Dzięki temu wypłuczesz z ryżu skrobię, której nadmiar skutkuje jego sklejaniem się.
Krok 2: Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Następnie wsyp do wody odsączony ryż i ponownie zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3: Zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Pod przykryciem gotuj 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonie całą wodę.
Nie wiesz, który gatunek będzie odpowiedni do przygotowywanego właśnie przez Ciebie dania?
- długoziarnisty (basmati, patna, karoliński) – sypki po ugotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
- średnioziarnisty (arborio, jaśminowy) – bardziej wilgotny niż długoziarnisty. Doskonale nada się do przygotowania gołąbków oraz risotto, a także różnego rodzaju kleików i deserów.
- krótkoziarnisty (originario) – gatunek o prawie okrągłych ziarenkach, przez co łatwo się skleja. Masz ochotę na sushi lub zapiekankę? Wybierz tę odmianę.
powrót do góry
Dla zdrowia!

Wartość odżywcza i właściwości ryżu mogą Cię zaskoczyć! Właściwie przyrządzony ryż może być sprzymierzeńcem każdego, dbającego o linię. Idealnie sprawdzi się także w diecie bezglutenowej. Pamiętajmy, by ugotować go na półtwardo. Rozgotowany ryż traci dużo cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy i pierwiastki, które zbawiennie wpływają na szereg procesów w organizmie. Coraz częściej skarżycie się na brak energii i notoryczne uczucie znużenia? Sięgnijcie po ryż, ponieważ jest źródłem folianów, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dodatkowo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Właściwości ryżu nadal mogą nas zadziwić. Dzięki obecności manganu częste spożywanie ryżu wpłynie pozytywnie na prawidłowe tworzenie się tkanek łącznych i utrzymaniu zdrowych kości. Niech od dziś miseczka ryżu będzie obowiązkowym uzupełnieniem obiadu także na naszych stołach.
powrót do góryZainspiruj się!

Chcecie poczuć smak prawdziwego chińskiego obiadu? Wypróbujcie ryż po kantońsku! Jego niepowtarzalny smak i aromat zachwycą każdego. Czas na odrobinę ekstrawagancji - na kolejnym przyjęciu zafundujcie znajomym ryż z owocami morza. Dla podkreślenia egzotycznego charakteru dania, koniecznie podajcie go z pałeczkami – dla wszystkich biesiadników będzie to dodatkowa atrakcja. Sposób na błyskawiczny obiad? Z kulkami ryżowymi z serem będzie to łatwe zadanie. Natomiast gdy potrzebny jest idealny przepis na weekendowy obiad, sięgnijcie po ryż podsmażany z warzywami. Podczas ryżowej uczty nie można pominąć ryżu w sosie słodko-kwaśnym. Menu z ryżem w roli głównej może być naprawdę długie. Ryż słodko-ostry z mango i kokosem to gwarancja infuzji smaków. Z kolei risotto z dyni to przepis, który nie może się nie udać. Jesteście wielbicielami ostrego jedzenia? W takim razie ryż na ostro to strzał w dziesiątkę. Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Ryż był popularnym produktem w Chinach już w 5000 roku p.n.e.
- Wywodzi się z terenów dzisiejszych Indii, skąd następnie był eksportowany. Z talerzy Chińczyków zawędrował do Egiptu i Grecji, gdzie natychmiast został doceniony. Następnie był smakowany w Afryce, a później w Hiszpanii i Portugalii. W średniowieczu zapoczątkowano jego uprawy na terenach Włoch. We Francji ceniono jego walory od XVI wieku, do Ameryki dotarł w kolejnym stuleciu. Do dziś ryż należy do najczęściej wybieranych zbóż.
- Ryż biały jest idealnym pomysłem na obiad dla osób z celiakią, ponieważ naturalnie nie zawiera glutenu.
- „Mifan” po chińsku, „kome” po japońsku, „ssal” po koreańsku – w Azji ryż otoczony jest wyjątkową czcią. Spożywając go pałeczkami, należy pamiętać, aby nie wbijać ich w posiłek. Według tradycyjnych wierzeń może być to zwiastunem ogromnego pecha.
- Będąc w Korei, koniecznie trzeba spróbować potrawy o nazwie bibimbap – ułożone na ryżu warzywa i mięso sprawią, że z dużą przyjemnością będziemy chcieli odtworzyć to danie w zaciszu własnej kuchni.
- Biały ryż uznaje się za najpopularniejszą odmianę zboża. Jest on jednak uboższy w wartości odżywcze od pozostałych gatunków.
- Ryż dziki jest niezwykle bogaty w witaminy z grupy B (tiamina i niacyna) oraz składniki mineralne, takie jak potas i fosfor.
- Wśród licznych odmian ryżu jest i czarny – niezbyt popularny ze względu na wysoką cenę. Niegdyś kojarzony z magicznymi właściwościami, zarezerwowany był wyłącznie dla cesarzy.
- Ryż rośnie 100–250 dni, a dokładny czas uzależniony jest od uprawianego gatunku. Gdy dojrzeje, z pól spuszczana jest woda, a następnie roślina zostaje ścięta i wysuszona.
- Spożywany jest nie tylko w formie ziaren. Wyrabia się z niego także mąkę, makaron, płatki, olej, piwo, sake i papier. Ile kuchni, tyle sposobów na jego przyrządzenie i podanie.
Z czym to się je?

Ryż od dawien dawna gości na stołach milionów ludzi. Co przyczyniło się do jego popularności? Łatwość przygotowania oraz neutralny, pozwalający na różnorodne połączenia smak. Ryż na dobre zadomowił się w kuchni orientalnej, ale szturmem podbił także zachodnie kulinaria.
W kulturze azjatyckiej jest postrzegany wyjątkowo. Wieki temu, w tym rejonie świata bogactwo było postrzegane przez pryzmat zgromadzonych w zapasach ziaren ryżu. Żywiono się nim wszędzie – na wytwornych cesarskich dworach i w drewnianych domkach na wsiach. Chińczycy na powitanie pytają swoich bliskich, czy zjedli ryż. Na to ziarno w językach azjatyckich występują dwa różne określenia – w zależności od tego, czy ryż jest ugotowany, czy nie. Czas poznać smakowite inspiracje z ryżem w roli głównej.
Ryż idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Świetnie smakuje jedzony solo. Na słodko, ostro lub kwaśno? Wybierać można do woli. Ryż współgra ze wszystkim. Szeroki wybór gatunków może jednak przyprawić o zawrót głowy. Który wybrać? Podpowiadamy!
Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć, planując przyrządzenie ryżu. Za jego kleistość odpowiada amylopektyna. Najkrótsze i najbardziej okrągłe ziarenka mają jej najwięcej. Efekt? Sklejony ryż. Miłośnicy bardziej sypkich ziarenek powinni sięgać po dłuższe i węższe odmiany. Ryż biały jednoznacznie kojarzy się ze słynnym sushi. Jego zrobienie w domowej kuchni wcale nie jest trudne. Wystarczy położyć garść ryżu na płacie alg, a następnie dodać składniki takie jak: ryba, ogórek, awokado czy wieprzowina. 5 minut i aromatyczna przekąska gotowa!
powrót do góry
Komentarze (0)