Ryż z grzybami, karczochami i mątwą

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1 szczypta

100 gramów

2 łyżeczki

80 mililitrów

0.5 szklanki

2 sztuki

300 gramów

80 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.

Krok 1

Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.

Krok 1

Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.

Krok 1

Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.

Krok 1

Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.

Krok 1

Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej