Składniki
1.5 litra
1 szczypta
1 pęczek
80 mililitrów
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
0.5 szklanki
2 sztuki
300 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.
Krok 3
Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.
Krok 4
Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.
Krok 5
Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.
Krok 6
Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej