
Składniki
1.5 litra
1 szczypta
1 pęczek
80 mililitrów
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
0.5 szklanki
2 sztuki
300 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.
Krok 3
Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.
Krok 4
Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.
Krok 5
Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.
Krok 6
Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej