Ryż z grzybami, karczochami i mątwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z grzybami, karczochami i mątwą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 szczypta

1 pęczek

80 mililitrów

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

0.5 szklanki

2 sztuki

300 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.

Krok 3

Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.

Krok 4

Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.

Krok 5

Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.

Krok 6

Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej