
Składniki
1.5 litra
1 szczypta
1 pęczek
80 mililitrów
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
0.5 szklanki
2 sztuki
300 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.
Krok 3
Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.
Krok 4
Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.
Krok 5
Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.
Krok 6
Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























