Składniki
1.5 litra
1 szczypta
1 pęczek
80 mililitrów
0.5 łyżeczki
100 gramów
2 łyżeczki
0.5 szklanki
2 sztuki
300 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.
Krok 3
Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.
Krok 4
Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.
Krok 5
Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.
Krok 6
Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej