Ryż z grzybami, karczochami i mątwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z grzybami, karczochami i mątwą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 szczypta

1 pęczek

80 mililitrów

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

0.5 szklanki

2 sztuki

300 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.

Krok 3

Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.

Krok 4

Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.

Krok 5

Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.

Krok 6

Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej