Ryż z grzybami, karczochami i mątwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z grzybami, karczochami i mątwą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 szczypta

1 pęczek

80 mililitrów

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

0.5 szklanki

2 sztuki

300 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Górne połówki karczochów zetnij. Obierz karczochy i pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Wrzuć je do miski z zimną wodą. Zanurz w niej pęczek świeżej pietruszki.

Krok 3

Rozgrzej oliwę, wrzuć kawałki mątwy i smaż 3 minuty.

Krok 4

Dodaj grzyby i smaż następne 3 minuty.

Krok 5

Dodaj karczochy i gotuj 2 minuty. Dorzuć szafran, sofrito oraz czosnek i gotuj przez około minutę. Posól.

Krok 6

Wlej wodę mineralną i zwiększ ogień. Doprowadź do wrzenia, wsyp ryż i gotuj 15 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw i udekoruj natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z grzybami, karczochami i mątwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej