Zupa pomidorowa z pulpetami: z mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z pulpetami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

3480 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

4 ziarna

3 ziarna

1 pęczek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z obranymi warzywami wlej 1,5 l wody. Dorzuć ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu i gotuj 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z przyprawą Knorr, posiekaną natką pietruszki i surowym ryżem. Uformuj kulki o średnicy 1,5 cm.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 2

Krok 3

Kulki mięsne wrzucaj bezpośrednio do gotującego się wywaru, mieszając zupę od czasu do czasu.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj 30 minut. Pod koniec dopraw zupę kostką rosołową i zabiel śmietaną.

Zupa pomidorowa z pulpetami - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

62

Opinie o przepisie

  • Bartłomiej Szczepaniak

    Bartłomiej Szczepaniak , 09.02.2021

    Nie powinno być z "ugotowanym ryżem" zamiast surowym ? ┌( ಠ_ಠ)┘

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Zobek

    Beata Zobek , 06.10.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Kozlowska

    Ola Kozlowska , 25.08.2020

    Pychota i ekspresowe danie do ciężarówki. Pozdrawiam z trasy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia podstawa

    kasia podstawa , 14.04.2020

    bardzo dobra zupa.z pulpetami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Srebniak

    Patrycja Srebniak , 17.10.2018

    Mmmm pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Wnorowski

    Rafał Wnorowski , 02.09.2018

    Mistrzostwo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Frukacz

    Magdalena Frukacz , 19.02.2017

    Pyszna zupa, gęsta, smaczna i pożywna. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Wtorek

    Przemek Wtorek , 06.10.2016

    Pyszna fakt że wyszła mi dostć gęsta ale następnym razem dodam poprostu więcej wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 26.01.2016

    bardzo dobre żona była zachwycona :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tarnawska Stefania Jadwiga

    Tarnawska Stefania Jadwiga , 15.09.2014

    Lubi tez

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Przybylski

    Krzysztof Przybylski , 13.09.2014

    Ja ale troszkę daleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Sokołowski

    Franciszek Sokołowski , 13.09.2014

    Niam !!!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Silvijine kućne čarolije

    Silvijine kućne čarolije , 13.09.2014

    https://www.facebook.com/pages/Silvijine-ku%C4%87ne-%C4%87arolije/1467295810185978?ref=tn_tnmn Like&share!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kidller

    Roman Kidller , 12.09.2014

    Dla mnie w bardzo głebokim talerzu hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Krużewski

    Zbigniew Krużewski , 12.09.2014

    Ale która serwuje tą pomidorową bo niewiem gdzie mam jechać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Drążewski

    Zdzisław Drążewski , 12.09.2014

    Jak przyjada to gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Borawski

    Jacek Borawski , 12.09.2014

    adres i ktorej mam przyjechac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Rymszewicz

    Izabela Rymszewicz , 12.09.2014

    Jest rano,jestem głodna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Ciepielewska

    Kamila Ciepielewska , 12.09.2014

    Dla mnie pomidorowka to tylko z makaronem badz do popicia w kubeczku, jestem niereformowalna w "tem wzgledzie" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Sokołowska

    Krystyna Sokołowska , 11.09.2014

    Piszę się na to :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 11.09.2014

    Lubię mięsne kuleczki w zupach .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Pacek

    Kazimierz Pacek , 11.09.2014

    Danie narodowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kuich

    Janusz Kuich , 11.09.2014

    Mądrale każą używać tylko swieżych pomidorów i prawdziwego rosołu.Przepis dobry, wart polecenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski , 11.09.2014

    Oczywiscie tylko kiedy i duzo miesa musi byc?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Skiba

    Bogdan Skiba , 11.09.2014

    robie taka jest pyszna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zdyra

    Andrzej Zdyra , 11.09.2014

    ja! ale z domowym makaronem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Matuszewska

    Margerita Matuszewska , 11.09.2014

    mam swój przepis na pomidorową ..ale taką z kulkami tez robiłam...jest przepychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Kołacz

    Edward Kołacz , 11.09.2014

    Ja chcę żurek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Płaza

    Marek Płaza , 11.09.2014

    najlepszą pomidorową robię ja - spytaj Beatę !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z pulpetamiZupa pomidorowa z pulpetami

Czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie polską kuchnię bez kultowej pomidorówki? Do tego smaku zawsze wraca się z ogromnym entuzjazmem i sentymentem. Stanowi idealne rozpoczęcie każdego rodzinnego obiadu. Co powiesz na jej drobną, ale niezwykle apetyczną modyfikację? Zupa pomidorowa z pulpecikami to smaczna wariacja na temat ukochanej potrawy Polaków.  

Dla kogo?

Pomidorowa z klopsikami to danie, które podobno wszyscy lubią, więc czy jego smak wymaga jakichkolwiek zmian? Uważamy, że zawsze może być lepiej i to właśnie przyświecało nam podczas tworzenia przepisu na zupę pomidorową z kulkami mięsnymi. W takiej wersji nikt nie przejdzie obok talerza obojętnie.

Na jaką okazję?

Pulpety w zupie pomidorowej przyciągną uwagę również najmłodszych domowników, którzy bywają bardzo wybredni. Podczas wspólnego posiłku nie usłyszysz już marudzenia, a wyłącznie pytania o dokładki. Pomidorowa z pulpetami to także świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. W jednej potrawie zawrzesz zupę i mięsne danie główne.

Czy wiesz, że?

Pomidory, bez których zupa pomidorowa z klopsikami nie miałaby racji bytu, zostały sprowadzone do Europy przez Hiszpanów w XVI wieku

Dla urozmaicenia:

Do klopsów w zupie pomidorowej, zamiast ryżu możesz dodać kaszę jaglaną lub gryczaną. W przypadku tej drugiej musisz pamiętać, że ma bardziej zdecydowany smak. Zupa pomidorowa z pulpetami to świetna okazja do eksperymentów.