
Składniki
1 opakowanie
3 sztuki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj rosół Knorr.
Krok 2
Zmiksuj pomidory, dodaj do rosołu Knorr.
Krok 3
Na koniec dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa
Jeśli chcesz przyrządzić prostą, smaczną i uniwersalną zupę, to polecamy przede wszystkim pomidorową. Wykonanie jej podstawowej wersji nie jest czasochłonne. Przede wszystkim potrzebujesz bulionu warzywnego lub mięsnego. Żeby go zrobić, wystarczy ugotować w odpowiedniej ilości wody świeżą włoszczyznę – pod wpływem temperatury warzywa zmiękną i dadzą wyrazisty wywar. Później można je wykorzystać do dowolnej sałatki (np. majonezowej) lub dodać skrojone do przyrządzanej zupy. Podobnie postępuj, gotując bulion mięsny: drobiowy, wieprzowy lub wołowy. By danie zyskało intensywny pomidorowy smak, należy dodać zmiksowane lub podsmażone pomidory, a pod koniec gotowania zaprawić całość przecierem pomidorowym. Możesz z niego zrezygnować lub ewentualnie zastąpić śmietaną. Nie zapomnij o odpowiednim przyprawieniu potrawy. Pomidorową serwuj na gorąco, z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami. Bezpośrednio przed podaniem oprósz zupę posiekaną pietruszką bądź koperkiem. Wypróbuj ten uniwersalny przepis.