Zupa pomidorowa pachnąca bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa pachnąca bazylią

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę knorra zalać 500ml wrzątkiem. Rozpuść masło w dużym rondlu Dodać posiekaną cebulę, startą marchew, czosnek drobno pokrojony i smażyć przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie, często mieszając.

Krok 2

Dodać puszki pomidorów, bulion, koncentrat, liście bazylii, mini kosteczkę bazylii i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 30 min. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Krok 3

Zmiksować zupę blenderem, ewentualnie partiami tak żeby się nie oparzyć. Nie musi być idealnie gładka, fajnie jak czuć kawałki warzyw. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Przelać do miseczek udekorować liściem bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej