Zupa pomidorowa pachnąca bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa pachnąca bazylią

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę knorra zalać 500ml wrzątkiem. Rozpuść masło w dużym rondlu Dodać posiekaną cebulę, startą marchew, czosnek drobno pokrojony i smażyć przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie, często mieszając.

Krok 2

Dodać puszki pomidorów, bulion, koncentrat, liście bazylii, mini kosteczkę bazylii i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 30 min. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Krok 3

Zmiksować zupę blenderem, ewentualnie partiami tak żeby się nie oparzyć. Nie musi być idealnie gładka, fajnie jak czuć kawałki warzyw. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Przelać do miseczek udekorować liściem bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa pachnąca bazylią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej