Langosze z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosze z boczkiem

Autor: Kornelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 litra

6 plastrów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.

Krok 2

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut

Krok 3

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.

Krok 4

Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.

Krok 6

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 7

Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej