Langosze z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosze z boczkiem

Autor: Kornelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 litra

6 plastrów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.

Krok 2

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut

Krok 3

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.

Krok 4

Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.

Krok 6

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 7

Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej