Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
0.5 litra
6 plastrów
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.
Krok 2
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut
Krok 3
Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.
Krok 4
Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.
Krok 6
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.
Krok 7
Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej