Langosze z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosze z boczkiem

Autor: Kornelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 litra

6 plastrów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.

Krok 2

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut

Krok 3

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.

Krok 4

Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.

Krok 6

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 7

Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej