Langosze z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosze z boczkiem

Autor: Kornelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 litra

6 plastrów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.

Krok 2

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut

Krok 3

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.

Krok 4

Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.

Krok 6

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 7

Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej