Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
0.5 litra
6 plastrów
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.
Krok 2
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut
Krok 3
Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.
Krok 4
Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.
Krok 6
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.
Krok 7
Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej