Langosze z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosze z boczkiem

Autor: Kornelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 litra

6 plastrów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.

Krok 2

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut

Krok 3

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.

Krok 4

Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.

Krok 6

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 7

Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosze z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej