Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze
łatwe
156 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
10 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój na steki. Pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Przyprawę do karkówki rozmieszaj w misce z olejem, dodaj skórkę z otartej pomarańczy i steki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 3
W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu w zetrzyj na tarce imbir, posiekaj natkę kolendry, pomieszaj te przyprawy z dżemem pomarańczowym, sosem sojowym, sokiem pomarańczowym oraz ketchupem. Marynatę odstaw na bok.

Krok 4
Zamarynowane steki z karkówki piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem aż będą miękkie. Na chwilę przed końcem pieczenia mięso posmaruj obficie glazurą. Piecz jeszcze około 5-8 minut, aż glazura zacznie się karmelizować.


Dobra rada:
Do glazury można dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego , marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze
Sekret jej smaku tkwi w dobrze dobranych przyprawach i marynacie. Soczysta, po prostu pyszna, chętnie sięgamy po nią przez cały rok. O czym mowa? O karkówce! Już dziś zainspiruj się przepisem na karkówkę w pomarańczach!
Dla kogo?
Dla wielbicieli mięsa! Szukasz przepisu na aromatyczne, smaczne danie? Ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu!
Na jaką okazję?
Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko! Z tym daniem sezon na grilla można uznać za otwarty!
Czy wiesz, że?
Najlepiej wybierać kawałki karkówki, których waga nie przekracza 2 kg. Te większe są zazwyczaj twarde. Co więcej, warto kupować te części mięsa, które znajdują się od strony schabu. Taka karkówka będzie smaczniejsza, a przede wszystkim mniej żylasta.
Dla urozmaicenia:
Do glazury możesz dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego. Marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.