Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój na steki. Pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do karkówki rozmieszaj w misce z olejem, dodaj skórkę z otartej pomarańczy i steki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 12 godzin do lodówki.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu w zetrzyj na tarce imbir, posiekaj natkę kolendry, pomieszaj te przyprawy z dżemem pomarańczowym, sosem sojowym, sokiem pomarańczowym oraz ketchupem. Marynatę odstaw na bok.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane steki z karkówki piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem aż będą miękkie. Na chwilę przed końcem pieczenia mięso posmaruj obficie glazurą. Piecz jeszcze około 5-8 minut, aż glazura zacznie się karmelizować.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do glazury można dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego , marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki w pomarańczowej glazurzeSteki z karkówki w pomarańczowej glazurze

Sekret jej smaku tkwi w dobrze dobranych przyprawach i marynacie. Soczysta, po prostu pyszna, chętnie sięgamy po nią przez cały rok. O czym mowa? O karkówce! Już dziś zainspiruj się przepisem na karkówkę w pomarańczach!

Dla kogo?

Dla wielbicieli mięsa! Szukasz przepisu na aromatyczne, smaczne danie? Ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu!

Na jaką okazję?

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko! Z tym daniem sezon na grilla można uznać za otwarty!

Czy wiesz, że?

Najlepiej wybierać kawałki karkówki, których waga nie przekracza 2 kg. Te większe są zazwyczaj twarde. Co więcej, warto kupować te części mięsa, które znajdują się od strony schabu. Taka karkówka będzie smaczniejsza, a przede wszystkim mniej żylasta.

Dla urozmaicenia:

Do glazury możesz dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego. Marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.