Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze
łatwe
104 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
10 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój na steki. Pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
Przyprawę do karkówki rozmieszaj w misce z olejem, dodaj skórkę z otartej pomarańczy i steki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 12 godzin do lodówki.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu w zetrzyj na tarce imbir, posiekaj natkę kolendry, pomieszaj te przyprawy z dżemem pomarańczowym, sosem sojowym, sokiem pomarańczowym oraz ketchupem. Marynatę odstaw na bok.
Krok 4
Zamarynowane steki z karkówki piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem aż będą miękkie. Na chwilę przed końcem pieczenia mięso posmaruj obficie glazurą. Piecz jeszcze około 5-8 minut, aż glazura zacznie się karmelizować.
Dobra rada:
Do glazury można dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego , marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze
Sekret jej smaku tkwi w dobrze dobranych przyprawach i marynacie. Soczysta, po prostu pyszna, chętnie sięgamy po nią przez cały rok. O czym mowa? O karkówce! Już dziś zainspiruj się przepisem na karkówkę w pomarańczach!
Dla kogo?
Dla wielbicieli mięsa! Szukasz przepisu na aromatyczne, smaczne danie? Ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu!
Na jaką okazję?
Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko! Z tym daniem sezon na grilla można uznać za otwarty!
Czy wiesz, że?
Najlepiej wybierać kawałki karkówki, których waga nie przekracza 2 kg. Te większe są zazwyczaj twarde. Co więcej, warto kupować te części mięsa, które znajdują się od strony schabu. Taka karkówka będzie smaczniejsza, a przede wszystkim mniej żylasta.
Dla urozmaicenia:
Do glazury możesz dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego. Marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.