Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze
łatwe
76 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
10 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój na steki. Pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
Przyprawę do karkówki rozmieszaj w misce z olejem, dodaj skórkę z otartej pomarańczy i steki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 12 godzin do lodówki.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu w zetrzyj na tarce imbir, posiekaj natkę kolendry, pomieszaj te przyprawy z dżemem pomarańczowym, sosem sojowym, sokiem pomarańczowym oraz ketchupem. Marynatę odstaw na bok.
Krok 4
Zamarynowane steki z karkówki piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem aż będą miękkie. Na chwilę przed końcem pieczenia mięso posmaruj obficie glazurą. Piecz jeszcze około 5-8 minut, aż glazura zacznie się karmelizować.
Dobra rada:
Do glazury można dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego , marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze
Sekret jej smaku tkwi w dobrze dobranych przyprawach i marynacie. Soczysta, po prostu pyszna, chętnie sięgamy po nią przez cały rok. O czym mowa? O karkówce! Już dziś zainspiruj się przepisem na karkówkę w pomarańczach!
Dla kogo?
Dla wielbicieli mięsa! Szukasz przepisu na aromatyczne, smaczne danie? Ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu!
Na jaką okazję?
Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko! Z tym daniem sezon na grilla można uznać za otwarty!
Czy wiesz, że?
Najlepiej wybierać kawałki karkówki, których waga nie przekracza 2 kg. Te większe są zazwyczaj twarde. Co więcej, warto kupować te części mięsa, które znajdują się od strony schabu. Taka karkówka będzie smaczniejsza, a przede wszystkim mniej żylasta.
Dla urozmaicenia:
Do glazury możesz dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego. Marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.