Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

752 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

50 mililitrów

20 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku BBQ, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 1

Krok 2

Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 2

Krok 3

W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym Hellmann’s, dzięki któremu sałatka stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed położeniem na grilla z mięsa usuń marynatę. Nakładaj ją ponownie na mięso, na dwie-trzy minuty przed końcem grillowania, tak aby delikatnie uległa karmelizacji.

13

Opinie o przepisie

  • Magdalena Ciołka

    Magdalena Ciołka , 09.07.2016

    Zabierajcie zwierzaki ze schronisk, pomagajcie im- naprawdę mają się tam fatalnie. My walczymy od poniedziałku o naszego maluszka, jesteśmy pomału na prostej ale.... Ratujcie zwierzaki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 13.05.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Pyrkowski

    Robert Pyrkowski , 13.05.2016

    Ech.przydałoby się przygrilowac ☺.i coś na trawienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Haidka

    Teresa Haidka , 10.05.2016

    i dali chodzic pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Supeł

    Waldemar Supeł , 30.04.2016

    Powiem tyle - udało się i smak Prima.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 21.04.2016

    to je dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wołoch

    Dorota Wołoch , 19.04.2016

    musi być super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Oleś

    Janusz Oleś , 19.04.2016

    Z renty mam tylko na sól i pieprz i kwaśną minę na deser!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Skrzypczak

    Mariola Skrzypczak , 19.04.2016

    Smakowicie wygląda ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Frączak

    Agnieszka Frączak , 18.04.2016

    Moja karkówka też rozpływa się w ustach :-) .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 18.04.2016

    Wygląda SUPER ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 11.07.2015

    Ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej