Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

717 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

20 gramów

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku BBQ, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 1

Krok 2

Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 2

Krok 3

W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym Hellmann’s, dzięki któremu sałatka stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed położeniem na grilla z mięsa usuń marynatę. Nakładaj ją ponownie na mięso, na dwie-trzy minuty przed końcem grillowania, tak aby delikatnie uległa karmelizacji.

13

Opinie o przepisie

  • Magdalena Ciołka

    Magdalena Ciołka

    Zabierajcie zwierzaki ze schronisk, pomagajcie im- naprawdę mają się tam fatalnie. My walczymy od poniedziałku o naszego maluszka, jesteśmy pomału na prostej ale.... Ratujcie zwierzaki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Pyrkowski

    Robert Pyrkowski

    Ech.przydałoby się przygrilowac ☺.i coś na trawienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Haidka

    Teresa Haidka

    i dali chodzic pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Supeł

    Waldemar Supeł

    Powiem tyle - udało się i smak Prima.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun

    to je dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wołoch

    Dorota Wołoch

    musi być super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Oleś

    Janusz Oleś

    Z renty mam tylko na sól i pieprz i kwaśną minę na deser!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Skrzypczak

    Mariola Skrzypczak

    Smakowicie wygląda ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Frączak

    Agnieszka Frączak

    Moja karkówka też rozpływa się w ustach :-) .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik

    Wygląda SUPER ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak

    Ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej