Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym
łatwe
1932 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
100 mililitrów
50 mililitrów
20 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2
Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.

Krok 3
W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym Hellmann's, dzięki któremu sałatka stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.


Dobra rada:
Przed położeniem na grilla z mięsa usuń marynatę. Nakładaj ją ponownie na mięso, na dwie-trzy minuty przed końcem grillowania, tak aby delikatnie uległa karmelizacji.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym
Jeśli chcesz przygotować soczyste mięso w nowej odsłonie, to karkówka w glazurze będzie najlepszą opcją. Chociaż cały proces jest dość czasochłonny, ponieważ zajmuje około 90 minut, to efekty na talerzu wynagrodzą Ci wszystko. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z recepturą. Do dzieła!
Dla kogo?
Karkówka w sosie czosnkowym to danie dla wszystkich miłośników potraw z mięsem w roli głównej. Jeśli należysz do tego grona – wiesz co robić! Na liście składników znajdziesz 400 gramów wieprzowiny, ale nie zabraknie także kilku warzyw. Zobacz, jakie produkty przydadzą Ci się do zrobienia sałatki do mięsa.
Na jaką okazję?
Obiad dla gości to idealna okazja do tego, by wykonać karkówka w glazurze przepis. Wszyscy zjedzą danie ze smakiem, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o dużych umiejętnościach. Karkówkę zaserwujesz także na letnim barbecue w ogrodzie. Grilluj mięso, aż będzie soczyste.
Czy wiesz, że?
Aby nadać mięsu ostrego smaku w dużej misce pomieszaj ketchup, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Dla urozmaicenia:
Karkówka w glazurze miodowej smakuje dobrze bez żadnych dodatków, jednak możesz urozmaicić ją sałatką ze świeżych warzyw lub ziemniakami. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Napisz nam, czy wszystko Ci smakowało!