Pierś z kurczaka z brzoskwiniami – filet: przepis | Przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO

i serem brie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

163

heart
744 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2544 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

6 sztuk

4 sztuki

1 plaster

5 łyżek

1 łyżka

4 sztuki

sałatka:

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z pomarańczy. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z pomarańczy. Gotuj aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przełóż do miski i odstaw na chwilę, aby wystygła.

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W tym czasie brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Całość dopraw do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż w cienkie plastry Płaty mięsa ułóż pomiędzy dwiema foliami spożywczymi delikatnie posmarowanymi oliwą. Mięso rozbij cienko, posmaruj Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaną z ketchupem Hellmann's. Przyprawa nada odpowiedniego smaku potrawie, a ketchup karmelizując się na powierzchni mięsa sprawi, że w ten sposób przygotowany kurczak będzie soczysty i delikatnie pikantny.

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na środek mięsa ułóż plaster sera brie, na ser połóż łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz posmaruj przygotowaną marynatą.

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Mięso grilluj na grillu z pokrywą. Ułóż je na namoczonej wcześniej deseczce z drzewa owocowego lub cedrowego, aby mięso dodatkowo się uwędziło. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków.

Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do środka farszu dodać ostrą paprykę, danie nabierze wtedy ognistego charakteru.

12

Opinie o przepisie

  • Asna

    Asna , 11.09.2024

    Czy brzoskwinie mogą być z puszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gmn

    Gmn , 26.07.2022

    Ile czasu należałoby piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata

    Beata , 02.08.2021

    Pyszne i pożywne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 28.08.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Lapinski

    Tomasz Lapinski , 21.08.2016

    mniamuśne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Urbańska

    Barbara Urbańska , 06.08.2016

    Czy nie wkurza Was ten blady tekst w przepisach? Czemu to ma służyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźna

    Barbara Woźna , 19.06.2016

    Podoba mi się przepis , dodam go do listy obiadów okolicznościowych :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madhlenne Holownia

    Madhlenne Holownia , 30.05.2016

    Damian moze to następnym razem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislawa Robben Ciecholewska

    Zdzislawa Robben Ciecholewska , 30.05.2016

    skopiowalam przepis i zrobie jutro na obiad z ryzem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Jurkiewicz

    Celina Jurkiewicz , 30.05.2016

    Wyglada pysznie..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEOPierś z kurczaka z brzoskwiniami - VIDEO

Są takie dni, kiedy chciałoby spróbować się czegoś zupełnie innego. Co powiesz na zawijaną pierś z kurczaka z brzoskwiniami? Jeśli w dzieciństwie chętnie wyjadałeś bakaliowe przysmaki z puszki, to jest to coś zdecydowanie dla Ciebie! A jeśli nie – może skusisz się, aby wypróbować?

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią rozkoszować się słodkimi smakami w wytrawnych daniach. Zarówno dla małych, jak i dużych – wielbiciele bakali łączcie się i wypróbujcie przepysznego kurczaka z brzoskwiniami! Przepis was zachwyci!

Na jaką okazję?

Potrawa, która sprawdzi się świetnie na specjalne okazje – niedzielny czy świąteczny obiad idealnie tutaj pasuje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyś filet z kurczaka z brzoskwiniami przygotował wtedy, gdy po prostu najdzie Cię taka ochota!

Czy wiesz, że?

Kurczaka z brzoskwiniami zrobić możesz również w piekarniku, a z dodatkiem pieczonych ziemniaków posypanych świeżymi ziołami będzie komponować się naprawdę przyzwoicie!

Dla urozmaicenia.

Zamiast brzoskwiń równie dobrze możesz użyć ananasa – świeżego lub tego z puszki. Warto dodać również odrobinę żurawiny.