Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

mięso:

1 sztuka

80 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

10 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

salsa ananasowa:

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

80 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój dowolnie na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, dodatkowo ponacinaj nożem w odstępach co 1 cm.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj: ketchup Hellmann's z Przyprawą do grilla Knorr, szalotkę, czosnek, imbir, mielone goździki, cynamon, sos sojowy, posiekaną miętę i bazylię. Wszystko razem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i pozostaw w misce pod przykryciem, w lodówce na następny dzień.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 2

Krok 3

Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu gdy kurczak będzie miękki i rumiany.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 3

Krok 4

Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciekawym pomysłem jest podanie grillowanego kurczaka w połówce wydrążonego ananasa razem z salsą.

2

Opinie o przepisie

  • Mariusz Bo

    Mariusz Bo , 18.07.2016

    Smacznie wyglada. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Michno

    Iwona Michno , 06.07.2016

    pysznośći <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip ziołowy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsąKaraibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Egzotyczne potrawy mogą być bardzo proste w przygotowaniu – jeśli chcesz się przekonać, spróbuj karaibskiego kurczaka z grilla z ananasową salsą. Ponieważ w kuchni karaibskiej silne są wpływy z całego świata, jej smaki są urozmaicone. Popularne składniki to m.in. kurczak, wieprzowina, platany, ananasy, banany i kokosy. Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Przyprawy korzenne, m.in. świeży imbir oraz cynamon, połącz z czosnkiem, sosem sojowym i bardzo pikantnym ketchupem. Dodaj też świeże zioła. Kawałki kurczaka (razem z kośćmi i skórą) dokładnie natrzyj powstałą mieszanką i odłóż do lodówki na noc. Salsę przygotuj tuż przed podaniem, kiedy mięso będzie się już piekło na grillu. Użyj świeżego ananasa, który ma intensywniejszy smak niż wersja z puszki. Przełam jego słodycz dodatkiem chili, a także mięty i bazylii, po czym skrop sokiem z limonki. Podawaj zimny sos do każdej porcji mięsa. Kurczak po karaibsku wspaniale będzie smakował z ryżem, ale doskonały jest także bez dodatków. Spróbuj!