Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
łatwe
366 osób zapisało

Składniki
mięso:
1 sztuka
80 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
10 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
salsa ananasowa:
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
80 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój dowolnie na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, dodatkowo ponacinaj nożem w odstępach co 1 cm.

Krok 2
W misce pomieszaj: ketchup Hellmann's z Przyprawą do grilla Knorr, szalotkę, czosnek, imbir, mielone goździki, cynamon, sos sojowy, posiekaną miętę i bazylię. Wszystko razem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i pozostaw w misce pod przykryciem, w lodówce na następny dzień.

Krok 3
Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu gdy kurczak będzie miękki i rumiany.

Krok 4
Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Ciekawym pomysłem jest podanie grillowanego kurczaka w połówce wydrążonego ananasa razem z salsą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą
Egzotyczne potrawy mogą być bardzo proste w przygotowaniu – jeśli chcesz się przekonać, spróbuj karaibskiego kurczaka z grilla z ananasową salsą. Ponieważ w kuchni karaibskiej silne są wpływy z całego świata, jej smaki są urozmaicone. Popularne składniki to m.in. kurczak, wieprzowina, platany, ananasy, banany i kokosy. Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Przyprawy korzenne, m.in. świeży imbir oraz cynamon, połącz z czosnkiem, sosem sojowym i bardzo pikantnym ketchupem. Dodaj też świeże zioła. Kawałki kurczaka (razem z kośćmi i skórą) dokładnie natrzyj powstałą mieszanką i odłóż do lodówki na noc. Salsę przygotuj tuż przed podaniem, kiedy mięso będzie się już piekło na grillu. Użyj świeżego ananasa, który ma intensywniejszy smak niż wersja z puszki. Przełam jego słodycz dodatkiem chili, a także mięty i bazylii, po czym skrop sokiem z limonki. Podawaj zimny sos do każdej porcji mięsa. Kurczak po karaibsku wspaniale będzie smakował z ryżem, ale doskonały jest także bez dodatków. Spróbuj!



































