Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą
łatwe
430 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę, boczek oraz warzywa również pokrój w podobnej wielkości kawałki.
Krok 2
W misce połącz musztardę, olej i majeranek – dodaj przyprawę Knorr i wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojoną karkówkę. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Krok 3
Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
Krok 4
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i smaż przez ok. 20 minut obracając co chwila. Gotowe szaszłyki podawaj z musztardą i opiekanymi ziemniakami.
Dobra rada:
Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą
Planujesz przyjęcie przy grillu i zastanawiasz się, jakie mięso będzie najlepsze? Połącz ze sobą kilka gatunków i przygotuj smaczne szaszłyki. Sięgnij po karkówkę, mięso które często podaje się opieczone na ruszcie – nadaje się do tego doskonale. Jest soczysta i krucha, a żeby wydobyć z niej pełnię smaku, nadziej ją na patyczki razem z kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jednak zanim to zrobisz, wieprzowinę zamarynuj w przyprawie i musztardzie, by dodać jej wyrazistości. Jeśli lubisz pikantne mięso, użyj musztardy dijon. Żeby urozmaicić wygląd i smak szaszłyków, karkówkę, boczek i kiełbasę przeplataj kawałkami zielonej lub czerwonej papryki oraz cebulą. Jeśli chcesz, dodaj także inne składniki – na grilla doskonale nadają się pieczarki i bakłażan. Szaszłyki z karkówki z boczkiem i kiełbasą serwuj z pieczonymi ziemniakami, musztardą albo pikantnym sosem, na przykład paprykowym lub czosnkowym. Przed podaniem możesz oprószyć je rozmarynem. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.