Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

721 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w steki o grubości 1 cm.

Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Oliwki zmiksuj z oliwą. Sos połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą oraz oregano.

Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Gotową marynatą posmaruj każdy ze steków i odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Podawaj je z chrupiącą bagietką, sałatą oraz Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pełny pomidorowy smak będzie pasował do tej potrawy.

Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - Krok 4
51

Opinie o przepisie

  • Honorata Nawrocka

    Honorata Nawrocka

    Dla całej rodziny może i sąsiada,wspaniałego steka rodzinka zajada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tomczyk

    Marek Tomczyk

    Miesiąc temu tak marynowałem i były faktycznie przepyszne. Ale sezon grilowy trwa więc pewnie niebawem ponownie zaserwuje gościom.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kobielska

    Joanna Kobielska

    Jak przyprawa Knorr to już nie greckie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Kruczkowska

    Wanda Kruczkowska

    Juz jestem w drodze, juz czuje ten zapach...mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Proszę bardzo Justyna: https://www.przepisy.pl/przepis/greckie-steki-z-karkowki-na-grilla?utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=narracja&utm_content=przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Maćkowiak

    Ryszard Maćkowiak

    Tomek,kiedy będzie degustacja..?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Swierczynski

    Jan Swierczynski

    Przyjadę popróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Poteralska

    Krystyna Poteralska

    dziś wykorzystam ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mietlicka

    Justyna Mietlicka

    Poprosze przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Świderski

    Józef Świderski

    Dajcie sprucowac choć kawałek.;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wojciechowska

    Maria Wojciechowska

    niebo wgębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Zabrzycki

    Adam Zabrzycki

    Holesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ogiegło

    Katarzyna Ogiegło

    Nie....nie lubię karkówki....jest tłusta...poprzerastana...fuj.. :(...nie jadam od 6 mscy....mniam....;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Leszczynska

    Lucyna Leszczynska

    dzisiaj sprawdziłyśmy wspólnie niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Peto

    Piotr Peto

    zeżarł bym !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kazimierczuk

    Elzbieta Kazimierczuk

    Smacznego,,,,,,mniam ,,,,mniam,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Suchowiak

    Andrzej Suchowiak

    niema to jak dieta,ja stosuje trzy jedną się nie najem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Stec

    Mirosław Stec

    HARCERKI KIEDY PRÓBUJEMY ! Pozdro HMS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Mazurczak

    Olga Mazurczak

    el przyjedzie czy tak tylko gada ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Mazurczak

    Olga Mazurczak

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wierzbicki

    Czesław Wierzbicki

    niebo w gebie a gdzie karkowka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Grobela

    Maria Grobela

    Moja jest lepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Brzozowska

    Wieslawa Brzozowska

    sprawdzimy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Endriu Czaplarski

    Endriu Czaplarski

    E tam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Romanowska

    Jadwiga Romanowska

    Lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Grażka

    Czesława Grażka

    :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Ziątek

    Eugeniusz Ziątek

    Jak na moje potrzeby i możliwości to jest 10-krotnie za duża. Ale lubię i to bardzo - nie musi być po grecku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Andrzejewska

    Aneta Andrzejewska

    uroda po Was,,,,,śliczna ratolość Wam rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ornal

    Mirek Ornal

    Mirko bardzo Kocha Drób

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Müller

    Beata Müller

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie steki z karkówki na grilla - VIDEOGreckie steki z karkówki na grilla - VIDEO

Proste do przyrządzenia i pyszne, takie są właśnie greckie steki z karkówki z oliwkami według naszego przepisu. Doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny, a także podczas sobotniej kolacji ze znajomymi. Od dzisiaj możesz serwować pyszną karkówkę nie tylko podczas letnich spotkań przy grillu. Ten przepis jest propozycją na karkówkę w nieco odmienionej odsłonie. Do przygotowania greckich steków z karkówki będziesz potrzebować czarne i zielone oliwki oraz aromatyczne zioła, takie jak kolendra oraz oregano. Na bazie tych składników oraz mieszanki przyprawy Knorr stworzysz balsamiczną i wyjątkową marynatę do wieprzowiny. Pamiętaj, aby karkówkę pozostawić w marynacie na co najmniej 20 -30 minut. Po tym czasie możesz smażyć steki. Doskonałym dodatkiem do soczystych steków będzie chrupiąca bagietka, świeża sałata oraz łagodny ketchup. Co za uczta!