Sos do grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

335 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 kilogram

0.5 szklanki

0.1 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Pokrój pomidory w kostkę. Następnie usmaż cebulę, dodaj pokrojone pomidory.

Sos do grilla - Krok 1

Krok 2

Dodaj musztardę, Sos do pieczeni ciemny Knorr i wodę. Duś przez kilka minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Sos do grilla - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do grillaSos do grilla

Niezbędnym dopełnieniem dań z grilla jest odpowiedni sos, który będzie komponował się ze smakiem wielu pieczonych mięs. Przyrządzony według tego przepisu jest pomidorowy – z lekko pikantną nutą, którą nadaje mu musztarda. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest posiekanie w drobną kostkę białej cebuli oraz świeżych pomidorów. Warto wcześniej obrać je ze skórki – tę czynność ułatwisz sobie, jeśli sparzysz je we wrzątku. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj pokrojone pomidory. W miseczce wymieszaj błyskawiczny sos do pieczeni z wodą i musztardą. Zalej nim zawartość patelni i duś jeszcze przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany sos będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podasz go jako dodatek do pieczonych na grillu steków wołowych, wieprzowych żeberek, różnego rodzaju kiełbasek, skrzydełek drobiowych lub szaszłyków. Może również posłużyć jako dip do frytek. Z czym podasz sos do grilla? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.