Sos do grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

318 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 kilogram

0.5 szklanki

0.1 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Pokrój pomidory w kostkę. Następnie usmaż cebulę, dodaj pokrojone pomidory.

Sos do grilla - Krok 1

Krok 2

Dodaj musztardę, Sos do pieczeni ciemny Knorr i wodę. Duś przez kilka minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Sos do grilla - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do grillaSos do grilla

Niezbędnym dopełnieniem dań z grilla jest odpowiedni sos, który będzie komponował się ze smakiem wielu pieczonych mięs. Przyrządzony według tego przepisu jest pomidorowy – z lekko pikantną nutą, którą nadaje mu musztarda. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest posiekanie w drobną kostkę białej cebuli oraz świeżych pomidorów. Warto wcześniej obrać je ze skórki – tę czynność ułatwisz sobie, jeśli sparzysz je we wrzątku. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj pokrojone pomidory. W miseczce wymieszaj błyskawiczny sos do pieczeni z wodą i musztardą. Zalej nim zawartość patelni i duś jeszcze przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany sos będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podasz go jako dodatek do pieczonych na grillu steków wołowych, wieprzowych żeberek, różnego rodzaju kiełbasek, skrzydełek drobiowych lub szaszłyków. Może również posłużyć jako dip do frytek. Z czym podasz sos do grilla? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.