Sos do grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 kilogram

0.5 szklanki

0.1 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Pokrój pomidory w kostkę. Następnie usmaż cebulę, dodaj pokrojone pomidory.

Sos do grilla - Krok 1

Krok 2

Dodaj musztardę, Sos do pieczeni ciemny Knorr i wodę. Duś przez kilka minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Sos do grilla - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do grillaSos do grilla

Niezbędnym dopełnieniem dań z grilla jest odpowiedni sos, który będzie komponował się ze smakiem wielu pieczonych mięs. Przyrządzony według tego przepisu jest pomidorowy – z lekko pikantną nutą, którą nadaje mu musztarda. Pierwszym krokiem do jego przygotowania jest posiekanie w drobną kostkę białej cebuli oraz świeżych pomidorów. Warto wcześniej obrać je ze skórki – tę czynność ułatwisz sobie, jeśli sparzysz je we wrzątku. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni, a po chwili dodaj pokrojone pomidory. W miseczce wymieszaj błyskawiczny sos do pieczeni z wodą i musztardą. Zalej nim zawartość patelni i duś jeszcze przez chwilę do momentu, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany sos będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podasz go jako dodatek do pieczonych na grillu steków wołowych, wieprzowych żeberek, różnego rodzaju kiełbasek, skrzydełek drobiowych lub szaszłyków. Może również posłużyć jako dip do frytek. Z czym podasz sos do grilla? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.