Jak uratować przesolony sos? Co zrobić?

Napracowaliście się nad sosem, który wyszedł zbyt słony? Nie wyrzucajcie Waszego dania i podejmijcie szybkie działania. Przecież nawet najlepszym kucharzom zdarza się popełnić kulinarne faux-pas! Całe szczęście mamy kilka sposobów, które pozwolą na naprawienie tego błędu! Jak uratować przesolony sos? Co zrobić, by potrawa dalej zachwycała smakiem? Zobaczcie nasze sprawdzone triki. Zapraszamy!

Jak uratować za słony sos?

Przygotowaliście przesolony sos, który nadaje się do kosza? Nie podejmujcie pochopnych kroków! Pomożemy Wam wyjść w kulinarnej opresji i naprawić smak przygotowanej potrawy. Przesolone danie to kulinarna katastrofa, która zdarza się nawet najlepszym. Szybkie działanie to klucz do sukcesu i wyjścia z opresji. Co zrobić, gdy sos jest za słony? Oto sprawdzone triki:

  • Przegotowana woda – najprostsza, lecz jedna z najbardziej skutecznych metod! Dodajcie odrobinę wody, która rozcieńczy sos i zmieni proporcje. Wystarczy kilka łyżek dodatkowego płynu, a zbyt wyrazisty smak zostanie zniwelowany. To doskonały sposób na za słony sos pieczeniowy.
  • Bulion – jak uratować przesolony sos? Dodajcie do niego kilka łyżek bulionu, a z pewnością smak potrawy stanie się delikatniejszy! Zapamiętajcie, że zwiększenie objętości sosu jest zawsze dobrym pomysłem.
  • Nabiał – sos możesz uratować za pomocą śmietany lub jogurtu naturalnego. Te składniki znane są z delikatnego smaku, który pozwoli zniwelować nadmiar soli. Wystarczy kilka łyżek, a różnica w daniu będzie mocno wyczuwalna. Dodanie nabiału to dobry sposób na przesolony sos czosnkowy.

Pamiętajcie jednak, że musicie odróżnić zbyt słony smak od przesolenia potrawy! Zbyt słony smak zniwelujecie naszymi sposobami. Spożycie zbyt dużej ilości soli powyżej 5-6 g dziennie niesie ze sobą poważne skutki zdrowotne m.in. podnosi ciśnienie tętnicze. Dlatego nie zalecamy używania dużej ilości soli. Jednak, jeżeli przez przypadek trochę przesoliliśmy danie można je jeszcze odratować np. rozcieńczając je (dodatkowa porcja śmietany lub mleka) lub starając się "wyciągnąć z dania sól np. za pomocą ziemniaka. Nie zawsze danie da się uratować, wszystko zależy od stopnia przesolenia.

Za słony sos do spaghetti – co zrobić?

Przesolony sos to nie koniec świata! Wiemy jednak, że na początku może Wam się tak wydawać. Mieliście w planach zrobienie pysznego spaghetti, ale coś nie wyszło? Podpowiadamy, jak uratować przesolony sos pomidorowy! Wrzućcie do potrawy surowego, pokrojonego ziemniaka. Ułóżcie go na dnie naczynia, a gdy zacznie prześwitywać, to będzie to znak, że wchłonął już nadmiar soli. W przypadku kulinarnego SOS możecie również wykorzystać jabłko. Przesolony sos i co zrobić? Pokrójcie owoc na kawałki i umieśćcie go na kilka minut w sosie pomidorowym. Gotowe!

Jak uratować przesolony sos mięsny?

Pieczeń ze znakomitym sosem mięsnym to duet, który często pojawia się na naszych stołach. Co zrobić, gdy nie wyjdzie? Jak złagodzić przesolony sos? Sięgnijcie po kurze białko, które naprawi smak Waszej potrawy. Gdy jajko się zetnie, wyciągnijcie je z garnka i cieszcie się pysznym daniem. Jak naprawić przesolony sos? Kromka chleba przychodzi z pomocą! Włóżcie do sosu skórki od chleba i poczekajcie kilkanaście minut. Po wyjęciu intensywny smak za słonego sosu zostanie zniwelowany, a uśmiech wróci na Wasze twarze!

Nasze przepisy na pyszne sosy

Za słony sos nie jest już dłużej Waszym problemem! Teraz poznajcie kilka przepisów, które dla Was przygotowaliśmy. Smaczne, proste i aromatyczne!

Sos śliwkowy do mięs zachwyca bogactwem smaków. Nic dziwnego, że jest tak popularny! Przygotujcie go przy najbliższej okazji.

Sos pieczarkowy inaczej z pewnością Was zaskoczy. Dlaczego? Sami się o tym przekonajcie. Znacie już sposoby na przesolony sos, więc wyjdzie idealnie!

Sos do sałatki cezar to kremowa i znakomita opcja. Doskonale komponuje się z kurczakiem oraz sałatą. Spróbujecie?

A dla fanów włoskich potraw klasyczny sos pomidorowy. Ta opcja zawsze dobrze się sprawdza. Pamiętacie sposób na przesolony sos? Smacznego!