Sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek, następnie usmaż.

Sos pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój pomidory w kawałki. Dodaj do cebuli wraz z oliwą.

Sos pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Sos pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj do pomidorów i cebuli, duś kilka minut, często mieszając.

Sos pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Przetrzyj, dopraw cukrem. Sos pomidorowy podawaj do mięs i makaronów.

Sos pomidorowy - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Liszczyńska

    Jolanta Liszczyńska , 13.08.2016

    Jeśli ktos może mieć wpływ na wyrażne opisy pod zdjęciami to było by dobrze .Przecież nie widac wogóle co jest napisane pod fotkami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowySos pomidorowy

Sos pomidorowy – niezbędny dodatek do makaronu, gołąbków i wielu innych dań. Jego podstawę stanowią, oczywiście, pomidory. Ważne, by były dojrzałe – odpowiednie będą te wyraziście czerwone, intensywnie pachnące przy szypułce. Wspomniane warzywo warto łączyć z cebulą lub czosnkiem. Pasuje do niego również wiele ziół, wśród których najczęściej rekomendowanymi są bazylia i oregano. Możesz wykorzystać świeże, równie dobrze sprawdzą się też suszone. Pamiętaj jedynie o tym, by nie dodawać ich w trakcie gotowania, lecz pod jego koniec. Dzięki temu nie nabiorą niepożądanego, gorzkiego posmaku. Dodatki do sosu warto dobierać w taki sposób, aby pasowały do konkretnego dania. Przykładowo, jeśli planujesz podać z nim kotlety mielone, do jego doprawienia wypróbuj majeranek lub cząber. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotowywane przez Ciebie potrawy będą charakteryzowały się intensywniejszym smakiem. Sprawdź proponowany przez nas przepis i – w zależności od upodobań – dowolnie go modyfikuj. Nie zapomnij podzielić się swoimi propozycjami w komentarzu.