Sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek, następnie usmaż.

Sos pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój pomidory w kawałki. Dodaj do cebuli wraz z oliwą.

Sos pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Sos pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj do pomidorów i cebuli, duś kilka minut, często mieszając.

Sos pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Przetrzyj, dopraw cukrem. Sos pomidorowy podawaj do mięs i makaronów.

Sos pomidorowy - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Liszczyńska

    Jolanta Liszczyńska , 13.08.2016

    Jeśli ktos może mieć wpływ na wyrażne opisy pod zdjęciami to było by dobrze .Przecież nie widac wogóle co jest napisane pod fotkami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowySos pomidorowy

Sos pomidorowy – niezbędny dodatek do makaronu, gołąbków i wielu innych dań. Jego podstawę stanowią, oczywiście, pomidory. Ważne, by były dojrzałe – odpowiednie będą te wyraziście czerwone, intensywnie pachnące przy szypułce. Wspomniane warzywo warto łączyć z cebulą lub czosnkiem. Pasuje do niego również wiele ziół, wśród których najczęściej rekomendowanymi są bazylia i oregano. Możesz wykorzystać świeże, równie dobrze sprawdzą się też suszone. Pamiętaj jedynie o tym, by nie dodawać ich w trakcie gotowania, lecz pod jego koniec. Dzięki temu nie nabiorą niepożądanego, gorzkiego posmaku. Dodatki do sosu warto dobierać w taki sposób, aby pasowały do konkretnego dania. Przykładowo, jeśli planujesz podać z nim kotlety mielone, do jego doprawienia wypróbuj majeranek lub cząber. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotowywane przez Ciebie potrawy będą charakteryzowały się intensywniejszym smakiem. Sprawdź proponowany przez nas przepis i – w zależności od upodobań – dowolnie go modyfikuj. Nie zapomnij podzielić się swoimi propozycjami w komentarzu.