Sos pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek, następnie usmaż.

Sos pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój pomidory w kawałki. Dodaj do cebuli wraz z oliwą.

Sos pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos pomidorowy Knorr według przepisu na opakowaniu.

Sos pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj do pomidorów i cebuli, duś kilka minut, często mieszając.

Sos pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Przetrzyj, dopraw cukrem. Sos pomidorowy podawaj do mięs i makaronów.

Sos pomidorowy - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Liszczyńska

    Jolanta Liszczyńska , 13.08.2016

    Jeśli ktos może mieć wpływ na wyrażne opisy pod zdjęciami to było by dobrze .Przecież nie widac wogóle co jest napisane pod fotkami

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowySos pomidorowy

Sos pomidorowy – niezbędny dodatek do makaronu, gołąbków i wielu innych dań. Jego podstawę stanowią, oczywiście, pomidory. Ważne, by były dojrzałe – odpowiednie będą te wyraziście czerwone, intensywnie pachnące przy szypułce. Wspomniane warzywo warto łączyć z cebulą lub czosnkiem. Pasuje do niego również wiele ziół, wśród których najczęściej rekomendowanymi są bazylia i oregano. Możesz wykorzystać świeże, równie dobrze sprawdzą się też suszone. Pamiętaj jedynie o tym, by nie dodawać ich w trakcie gotowania, lecz pod jego koniec. Dzięki temu nie nabiorą niepożądanego, gorzkiego posmaku. Dodatki do sosu warto dobierać w taki sposób, aby pasowały do konkretnego dania. Przykładowo, jeśli planujesz podać z nim kotlety mielone, do jego doprawienia wypróbuj majeranek lub cząber. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotowywane przez Ciebie potrawy będą charakteryzowały się intensywniejszym smakiem. Sprawdź proponowany przez nas przepis i – w zależności od upodobań – dowolnie go modyfikuj. Nie zapomnij podzielić się swoimi propozycjami w komentarzu.