• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej
Sarmale
Sarmale
Gołąbki
Gołąbki
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Jednogarnkowe
  • Gołąbki
  • Holiszki

Holiszki

Autor: przepisy.pl
Holiszki
  • 90 minut90
  • Średnie
  • 6 osób6
296
Oceń przepis jako pierwszy
464
10
WYDRUKUJ
1865 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
3752 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • duża główka kapusty
    1 szt.
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
    1 szt.
  • Sos pomidorowy Knorr
  • sok z 1 cytryny
  • miód
    3 łyżki
  • farsz
  • mielona wołowina
    750 g
  • ryż
    4 łyżki
  • średnia cebula
    1 szt.
  • rozgniecione ząbki czosnku
    2 szt.
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
    1 szczypta
  • sól
    1 szczypta
  • jajka
    2 szt.
  • zimna woda
    3 łyżki
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Holiszki – krok 1
    Krok 1
    Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż kapustę. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Zostaw do ostygnięcia w wodzie. Oddziel liście, skrój twarde włókna. Zamiast blanszować, możesz główkę kapusty włożyć do zamrażarki na 2-3 dni. Po odmrożeniu liście łatwo się rozdzielą i będą miękkie.
  • Holiszki – krok 2
    Krok 2
    Wszystkie składniki farszu starannie wymieszaj. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr. Na każdy liść nałóż łyżkę farszu, następnie go zwiń.
  • Holiszki – krok 3
    Krok 3
    Sos pomidorowy Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, zagotuj i zalej gołąbki.
  • Holiszki – krok 4
    Krok 4
    Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem w nagrzanym do 150°C piekarniku. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj potrawę jeszcze przez pół godziny.
  • Holiszki – krok 5
    Krok 5
    Po zapieczeniu potrawy i zdjęciu pokrywki, dodaj do sosu 2 - 3 łyżki miodu i sok z 1 cytryny. Zapiekaj jeszcze przez pół godziny. Gołąbki maja wówczas odmienny, słodko-kwaśny smak.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
dania z ryżu na obiadKuchnia PolskaWARZYWADANIA GŁÓWNEDANIA Z RYŻEMWOŁOWINAGOŁĄBKIEsencja do duszonych mięs KnorrOBIAD Z MIĘSA MIELONEGOOBIAD Z RYŻEMNAJPOPULARNIEJSZE-DANIAFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemEsencja do duszonych mięs KnorrREKLAMAEsencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemEsencja do duszonych mięs KnorrREKLAMAEsencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (10)
avatar
Józef AdamowiczOdpowiedz28.11.2017
Wszystko jasne, tylko dlaczego nazywają się holiszki a nie gołąbki?
avatar
Janina KowalskaOdpowiedz21.11.2017
Po takim okresie gotowania to w garnku byłaby mamałyga a nie gołąbki
avatar
Marianna WołosOdpowiedz20.11.2017
A kapuste zamiast parzyc w gotujacej wodzie włozyc na niecałe 2 dni do zamrażarki i wyjąc a na drugi dzien listki slicznie odchodza.Sama dowiedziałam sie z internetu i teraz tak robie.Polecam.
avatar
Krystyna FrąckowiakOdpowiedz12.11.2017
Ja uważam że to są gołabki Ja robiąc gołąbki wpierw je podsmażam .a później duszę SA bardzo dobre
avatar
Agata MarkowskaOdpowiedz11.11.2017
W kroku nr 4...ogólny czas 40 minut. Po odkryciu jeszcze pół godziny...czyli 15 minut należy piec pod przykryciem???
avatar
Agata MarkowskaOdpowiedz10.11.2017
W kroku nr 4 jak dlugo należy je piec (przed odkryciem?).
avatar
Ewa SzczepańskaOdpowiedz9.11.2017
A co z tymi jabłkami?W którym momencie dołożyć do potrawy?
avatar
Zuzanna DasiakOdpowiedz4.11.2017
Mam 65 lat, uwielbiam gotować! -do sosu pomidorowego używam świeżych pomidorów, -do duszenia holiszek użyłabym wody z gotowania kapusty/wiele cennych witamin!/, -do sosu pomidorowego użyłabym też wody z gotowania kapusty, -brakuje mi oleju lub masła sklarowanego do duszenia cebuli a nawet do lekkiego zrumienienia jej,podniesie smak holiszek -zrezygnowała bym z jajek. -
avatar
BARbara NutaOdpowiedz4.11.2017
A nie wiem dlaczego nasze tradycyjne polskie gołąbki nagle nazywają się holiszki???
avatar
Danuta HelisOdpowiedz2.11.2017
jakie holiszki ,to są gołąbki
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Blanszowanie warzyw
Blanszowanie warzyw
Jak ugotować idealnie sypki ryż?
Jak ugotować idealnie sypki ryż?
Jak kroić cebulę?
Jak kroić cebulę?
Długoziarnisty, brązowy, dziki – jaki ryż wybrać?
Długoziarnisty, brązowy, dziki – jaki ryż wybrać?

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

296
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny