
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
farsz:
750 gramów
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż kapustę. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Zostaw do ostygnięcia w wodzie. Oddziel liście, skrój twarde włókna. Zamiast blanszować, możesz główkę kapusty włożyć do zamrażarki na 2-3 dni. Po odmrożeniu liście łatwo się rozdzielą i będą miękkie.

Krok 2
Wszystkie składniki farszu starannie wymieszaj. Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Na każdy liść nałóż łyżkę farszu, następnie go zwiń.

Krok 3
Sos pomidorowy Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, zagotuj i zalej gołąbki.

Krok 4
Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem w nagrzanym do 150°C piekarniku. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj potrawę jeszcze przez pół godziny.

Krok 5
Po zapieczeniu potrawy i zdjęciu pokrywki, dodaj do sosu 2 - 3 łyżki miodu i sok z 1 cytryny. Zapiekaj jeszcze przez pół godziny. Gołąbki maja wówczas odmienny, słodko-kwaśny smak.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Holiszki
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym sosie. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście – koniecznie to zmieńcie! Gołąbki holiszki przygotujecie z mielonej wołowiny, a sposób ich zawijania w liście kapusty praktycznie niczym nie różni się od gołąbków znanych powszechnie. Holiszki doskonale smakują zapieczone, a sos, dzięki dodaniu miodu i soku z cytryny, stanie się słodko-kwaśny, nadając wyrazistego charakteru potrawie.
Dla kogo?
Holiszki – gołąbki z mięsem są doskonałą potrawą dla każdego, kto lubi tradycyjne dania w nieco odmiennym wydaniu. Posmakują również miłośnikom kuchni żydowskiej.
Na jaką okazję?
Wołowe gołąbki holiszki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Holiszki są tradycyjnym daniem kuchni żydowskiej, które obok czulentu, knyszes czy gefilte fish stanowią kanon potraw koszernych.
Dla urozmaicenia:
Holiszki zapiekane w sosie, tuż przed podaniem, posypcie obficie ulubioną zieleniną.