Holiszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Holiszki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

421

790 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2731 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

farsz:

750 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż kapustę. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Zostaw do ostygnięcia w wodzie. Oddziel liście, skrój twarde włókna. Zamiast blanszować, możesz główkę kapusty włożyć do zamrażarki na 2-3 dni. Po odmrożeniu liście łatwo się rozdzielą i będą miękkie.

Holiszki - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki farszu starannie wymieszaj. Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Na każdy liść nałóż łyżkę farszu, następnie go zwiń.

Holiszki - Krok 2

Krok 3

Sos pomidorowy Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, zagotuj i zalej gołąbki.

Holiszki - Krok 3

Krok 4

Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem w nagrzanym do 150°C piekarniku. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj potrawę jeszcze przez pół godziny.

Holiszki - Krok 4

Krok 5

Po zapieczeniu potrawy i zdjęciu pokrywki, dodaj do sosu 2 - 3 łyżki miodu i sok z 1 cytryny. Zapiekaj jeszcze przez pół godziny. Gołąbki maja wówczas odmienny, słodko-kwaśny smak.

Holiszki - Krok 5
16

Opinie o przepisie

  • GruziniG na pół godziny przed zakończeniem  posypują tartą marchewką  dodają świeże pomidory cilantr

    GruziniG na pół godziny przed zakończeniem posypują tartą marchewką dodają świeże pomidory cilantr , 07.04.2022

    koperek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Shill Meti

    Shill Meti , 06.12.2020

    Nie rozumiem 4pkt. To po jakim czasie mam piec jeszcze pół godziny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 19.08.2019

    Po co przykrywac folia, lepiej się przypieka i będą pycha i oczywiście bez tych wszystkich sztucznych dodatków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Adamowicz

    Józef Adamowicz , 28.11.2017

    Wszystko jasne, tylko dlaczego nazywają się holiszki a nie gołąbki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kowalska

    Janina Kowalska , 21.11.2017

    Po takim okresie gotowania to w garnku byłaby mamałyga a nie gołąbki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marianna Wołos

    Marianna Wołos , 20.11.2017

    A kapuste zamiast parzyc w gotujacej wodzie włozyc na niecałe 2 dni do zamrażarki i wyjąc a na drugi dzien listki slicznie odchodza.Sama dowiedziałam sie z internetu i teraz tak robie.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Frąckowiak

    Krystyna Frąckowiak , 12.11.2017

    Ja uważam że to są gołabki Ja robiąc gołąbki wpierw je podsmażam .a później duszę SA bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Markowska

    Agata Markowska , 11.11.2017

    W kroku nr 4...ogólny czas 40 minut. Po odkryciu jeszcze pół godziny...czyli 15 minut należy piec pod przykryciem???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Markowska

    Agata Markowska , 10.11.2017

    W kroku nr 4 jak dlugo należy je piec (przed odkryciem?).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szczepańska

    Ewa Szczepańska , 09.11.2017

    A co z tymi jabłkami?W którym momencie dołożyć do potrawy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Dasiak

    Zuzanna Dasiak , 04.11.2017

    Mam 65 lat, uwielbiam gotować! -do sosu pomidorowego używam świeżych pomidorów, -do duszenia holiszek użyłabym wody z gotowania kapusty/wiele cennych witamin!/, -do sosu pomidorowego użyłabym też wody z gotowania kapusty, -brakuje mi oleju lub masła sklarowanego do duszenia cebuli a nawet do lekkiego zrumienienia jej,podniesie smak holiszek -zrezygnowała bym z jajek. -

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BARbara Nuta

    BARbara Nuta , 04.11.2017

    A nie wiem dlaczego nasze tradycyjne polskie gołąbki nagle nazywają się holiszki???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Danuta Helis

    Danuta Helis , 02.11.2017

    jakie holiszki ,to są gołąbki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Holiszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - HoliszkiHoliszki

Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym sosie. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście – koniecznie to zmieńcie! Gołąbki holiszki przygotujecie z mielonej wołowiny, a sposób ich zawijania w liście kapusty praktycznie niczym nie różni się od gołąbków znanych powszechnie. Holiszki doskonale smakują zapieczone, a sos, dzięki dodaniu miodu i soku z cytryny, stanie się słodko-kwaśny, nadając wyrazistego charakteru potrawie.

Dla kogo?

Holiszki – gołąbki z mięsem są doskonałą potrawą dla każdego, kto lubi tradycyjne dania w nieco odmiennym wydaniu. Posmakują również miłośnikom kuchni żydowskiej.

Na jaką okazję?

Wołowe gołąbki holiszki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Holiszki są tradycyjnym daniem kuchni żydowskiej, które obok czulentu, knyszes czy gefilte fish stanowią kanon potraw koszernych.

Dla urozmaicenia:

Holiszki zapiekane w sosie, tuż przed podaniem, posypcie obficie ulubioną zieleniną.