
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

Krok 2
Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

Krok 3
Dodaj starte warzywa.

Krok 4
Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.

Krok 5
Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Warto umieścić w nim również starte warzywa. Aby uwydatniały właściwości orzeźwiające gotowego dania, dodaj je dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu buraczanej podstawy. Dzięki temu będą chrupiące. Sprawdzi się zielony ogórek i rzodkiewka, jeśli chcesz jednak urozmaicić smak gotowej zupy, wykorzystaj np. cukinię lub rukolę, która charakteryzuje się ciekawym, lekko orzechowym posmakiem. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1. Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Sprawdzi się też dodatek octu. Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na połówki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Dzięki niemu przygotowanie smacznej potrawy będzie wyjątkowo proste.