Chłodnik litewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

1941 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

Chłodnik litewski - Krok 1

Krok 2

Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

Chłodnik litewski - Krok 2

Krok 3

Dodaj starte warzywa.

Chłodnik litewski - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.

Chłodnik litewski - Krok 4

Krok 5

Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.

Chłodnik litewski - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

90

Opinie o przepisie

  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 23.08.2018

    Po co jeszcze barszcz w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Abłażej

    Lucyna Abłażej , 28.06.2016

    nie wywar z burakow tylko boteinka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kuś-Salamon

    Iwona Kuś-Salamon , 27.06.2016

    Właśnie dziś zjadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 27.06.2016

    Przepis jest ok.nie musimy sztywno trzymać się bulionetek,gotujmy botwinkę tak jak mama zdrowo,doprawmy do własnego gustu i smaku i cieszmy się pysznym chłodnikjem.Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zonia Switajska

    Zonia Switajska , 27.06.2016

    MARYSIU...... RENIU DOBRZE GOTUJECIE ... miam ..miam ..można jeszcze taniej zrobić...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Karecka

    Bogumiła Karecka , 27.06.2016

    tak.zapomniałam o koperku,dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Brzykcy

    Ewa Brzykcy , 27.06.2016

    plus koperek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Brzykcy

    Ewa Brzykcy , 27.06.2016

    jasne! oczywiste :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 27.06.2016

    Są indywidualne gusta i smaki i nie jest powiedziane,że

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaro Kwiat

    Jaro Kwiat , 27.06.2016

    Szczególnie "Bulionetka Knorr" jest tam najważniejsza, musiałbym chyba być oczadziały, żeby coś tak wspaniałego jak chłodnik litewski zepsuć takim syfem, osobiście polecam zastąpić ten dodatek koperkiem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Petaś

    Małgorzata Petaś , 27.06.2016

    no litości , toto jest nazywane chłodnikiem ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Karecka

    Bogumiła Karecka , 27.06.2016

    To nie jest chłodnik,chłodnik to wywar z buraków czerwonych + jogurt naturalny + kefir + odrobina octu,soli,cukru i pieprzu. Wszystko dokładnie zmiksować i na koniec dodać startą na grubych oczkach rzodkiewkę i ogórek zielony.Wymieszać.Ugotować jajko na twardo,przekroić na połowę ,położyć na głębokim talerzu i zalać mocno schłodzonym chłodnikiem. To jest prawdziwy i pyszny chłodnik!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Urbszys

    Bozena Urbszys , 27.06.2016

    Wygląda apetycznie,smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Głuchowski

    Wiesław Głuchowski , 27.06.2016

    Polecam aplikacje przepisy pl,,,(sklep play)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa Spiewak

    Boguslawa Spiewak , 27.06.2016

    Cudna potrawa wszystko z grzadki i nie tylko - piekne zdrowe kolorowe i zawsze na czasie letnim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Prus

    Lech Prus , 27.06.2016

    Wlasnie zjadlem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lewandowska

    Alicja Lewandowska , 27.06.2016

    Znam to od dziecięcych lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Ławrynowicz

    Karol Ławrynowicz , 27.06.2016

    Takiego jaki moja mama robiła to nie spotkałem w żadnej restauracji ani nie ugotował mi nikt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sobkowicz

    Monika Sobkowicz , 27.06.2016

    Ktoś zauważył że w przepisie jest bulionetka a dodawany jest barszcz z torebki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Anna Kokotkiewicz

    Gosia Anna Kokotkiewicz , 27.06.2016

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Morzywołek

    Michał Morzywołek , 27.06.2016

    A ja mało lubię Litwinów to chłodnika tez nie lubuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Szczotka

    Ryszard Szczotka , 27.06.2016

    Wygląda pysznie ichba tak smakuje pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Szturo

    Dariusz Szturo , 27.06.2016

    Lubię chłodnik, ale prześlij dobry przepis na barszcz ukraiński

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Busse

    Jerzy Busse , 27.06.2016

    Mieliśmy w sobotę. :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Engler

    Mariola Engler , 27.06.2016

    Ja pare dni temu zrobiłam i taki mniamniusi był !!! ^_^

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Woźniak

    Tadeusz Woźniak , 27.06.2016

    mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pawelczak

    Urszula Pawelczak , 27.06.2016

    Smacznego ,,,uwielbiam ,,mniam ,,,mniam ,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sampolska

    Grażyna Sampolska , 27.06.2016

    U mnie stała pozycja gdy pokaże się młoda botwinka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Piątkowski

    Jerzy Piątkowski , 27.06.2016

    SMACZNEGO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mackiewicz

    Beata Mackiewicz , 27.06.2016

    Na te upały wspanialy

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewskiChłodnik litewski

Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Warto umieścić w nim również starte warzywa. Aby uwydatniały właściwości orzeźwiające gotowego dania, dodaj je dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu buraczanej podstawy. Dzięki temu będą chrupiące. Sprawdzi się zielony ogórek i rzodkiewka, jeśli chcesz jednak urozmaicić smak gotowej zupy, wykorzystaj np. cukinię lub rukolę, która charakteryzuje się ciekawym, lekko orzechowym posmakiem. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1. Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Sprawdzi się też dodatek octu. Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na połówki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Dzięki niemu przygotowanie smacznej potrawy będzie wyjątkowo proste.