
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

Krok 2
Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

Krok 3
Dodaj starte warzywa.

Krok 4
Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.

Krok 5
Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Warto umieścić w nim również starte warzywa. Aby uwydatniały właściwości orzeźwiające gotowego dania, dodaj je dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu buraczanej podstawy. Dzięki temu będą chrupiące. Sprawdzi się zielony ogórek i rzodkiewka, jeśli chcesz jednak urozmaicić smak gotowej zupy, wykorzystaj np. cukinię lub rukolę, która charakteryzuje się ciekawym, lekko orzechowym posmakiem. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1. Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Sprawdzi się też dodatek octu. Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na połówki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Dzięki niemu przygotowanie smacznej potrawy będzie wyjątkowo proste.

























