Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

8 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i rozmieszaj w niej Barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Rozmroź szyjki rakowe.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 1

Krok 2

Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, po czym połącz je z chłodnikiem.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Dodaj szyjki rakowe. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 3

Krok 4

Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi (po dwa jaja na porcję).

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi

Chłodnik litewski to jedna z najpopularniejszych zup podawanych na zimno. Jest nie tylko smaczna, ale dodatkowo można ją urozmaicać na wiele sposobów. Proponowana w tym przepisie wersja to chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Potrawa idealnie pasuje jako przystawka podczas przyjęcia lub część codziennego obiadu. Aby ją zrobić, na początek przygotuj szyjki rakowe. Mrożone warto przelać wcześniej wrzątkiem. Ogórek przed starciem na tarce przekrój wzdłuż, a duże pestki wydrąż. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i połącz z barszczem czerwonym. Do przygotowania chłodnika użyj zimnego jogurtu naturalnego niesłodzonego, możesz go jednak równie dobrze zastąpić kefirem. Dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem i musztardą. Na koniec dodaj szyjki rakowe i odstaw zupę do lodówki. Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi serwuj z ugotowanymi na twardo jajami przepiórczymi (mogą być również kurze). Bezpośrednio przed podaniem posyp zupę posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Przygotuj to klasyczne danie według naszego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.