Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

8 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i rozmieszaj w niej Barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Rozmroź szyjki rakowe.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 1

Krok 2

Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, po czym połącz je z chłodnikiem.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Dodaj szyjki rakowe. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 3

Krok 4

Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi (po dwa jaja na porcję).

Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi

Chłodnik litewski to jedna z najpopularniejszych zup podawanych na zimno. Jest nie tylko smaczna, ale dodatkowo można ją urozmaicać na wiele sposobów. Proponowana w tym przepisie wersja to chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Potrawa idealnie pasuje jako przystawka podczas przyjęcia lub część codziennego obiadu. Aby ją zrobić, na początek przygotuj szyjki rakowe. Mrożone warto przelać wcześniej wrzątkiem. Ogórek przed starciem na tarce przekrój wzdłuż, a duże pestki wydrąż. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i połącz z barszczem czerwonym. Do przygotowania chłodnika użyj zimnego jogurtu naturalnego niesłodzonego, możesz go jednak równie dobrze zastąpić kefirem. Dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem i musztardą. Na koniec dodaj szyjki rakowe i odstaw zupę do lodówki. Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi serwuj z ugotowanymi na twardo jajami przepiórczymi (mogą być również kurze). Bezpośrednio przed podaniem posyp zupę posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Przygotuj to klasyczne danie według naszego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.