Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
8 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i rozmieszaj w niej Barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Następnie odstaw go na bok, aby wystygł. Rozmroź szyjki rakowe.

Krok 2
Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, po czym połącz je z chłodnikiem.

Krok 3
Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Dodaj szyjki rakowe. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Krok 4
Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi (po dwa jaja na porcję).

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi
Chłodnik litewski to jedna z najpopularniejszych zup podawanych na zimno. Jest nie tylko smaczna, ale dodatkowo można ją urozmaicać na wiele sposobów. Proponowana w tym przepisie wersja to chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Potrawa idealnie pasuje jako przystawka podczas przyjęcia lub część codziennego obiadu. Aby ją zrobić, na początek przygotuj szyjki rakowe. Mrożone warto przelać wcześniej wrzątkiem. Ogórek przed starciem na tarce przekrój wzdłuż, a duże pestki wydrąż. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i połącz z barszczem czerwonym. Do przygotowania chłodnika użyj zimnego jogurtu naturalnego niesłodzonego, możesz go jednak równie dobrze zastąpić kefirem. Dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem i musztardą. Na koniec dodaj szyjki rakowe i odstaw zupę do lodówki. Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi serwuj z ugotowanymi na twardo jajami przepiórczymi (mogą być również kurze). Bezpośrednio przed podaniem posyp zupę posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Przygotuj to klasyczne danie według naszego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.


































