Wykwintny chłodnik z botwiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintny chłodnik z botwiny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

1 pęczek

1 sztuka

1 litr

300 gramów

2 sztuki

3 sztuki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz botwinę i oczyść korzonki, a następnie posiekaj w drobną kostkę.

Krok 2

Pokrój w kostkę cielęcinę, a ogórki obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 3

Wszystkie składniki zmieszaj z maślanką i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Zostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Podawaj z przepiórczymi jajkami. Udekoruj siekanym koperkiem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintny chłodnik z botwiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Placek lotaryński
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej