Chłodnik z groszku z kulkami serowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z groszku z kulkami serowymi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj szpinak. Jak tylko listki zmiękną przełóż wszystko z patelni do dużej miski z ręcznikiem papierowym aby warzywa szybko wystygły.

Krok 2

Zagotuj 500ml wody z kostką Knorr. Jak się zagotuje wsyp groszek i gotuj jeszcze tylko 1 minutę.

Krok 3

Po tym czasie zdejmuj zupę z ognia, dodaj jogurt i całość zmiksuj na gładki krem. Przetrzyj zupę przez sito i odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krok 4

W misce wymieszaj oba serki z warzywami. Uformuj w dłoniach małe kulki, przełóż je na talerz i schowaj do lodówki na 30 minut.

Krok 5

Jak zupa wystygnie wlej ją do miseczek. Na wierzchu ułóż serowe kulki. Zupę dopraw świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą. Podawaj z domowymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę dopraw listkami świeżej mięty i bazylii. W zimowe dni możesz przygotować wersję na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grillowany bakłażan
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z groszku z kulkami serowymiChłodnik z groszku z kulkami serowymi

Chłodniki to dania uwielbiane w polskiej kuchni. Okazują się wybawieniem, kiedy letnie temperatury nie zachęcają do siedzenia w kuchni, ale brzuch domaga się obiadu. Za sprawą chłodnika z groszku z kulkami serowymi na talerzach zrobi się zielono. Zobacz, jak łatwo przygotować można kulki serowe, które staną się oryginalnym zwieńczeniem zupy krem.

Dla kogo?

Uwielbiasz zupy na zimno, ale chłodnik litewski już ci się zwyczajnie przejadł? Wersja chłodnika z groszku pozwoli ci odkryć ten rodzaj dania na nowo i ponownie rozbudzić apetyt.

Na jaką okazję?

Zainteresowanie przepisami na chłodnik wzrasta wraz z temperaturą. Latem smakują zdecydowanie najlepiej! Jeśli jednak zatęsknisz za tym smakiem zimą, zupę z groszkiem i kulkami serowymi możesz przygotować na ciepło.

Czy wiesz, że?

Zielony groszek, wykorzystywany w przepisie na chłodnik z kulkami serowymi, to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku kremu z groszku z kulkami serowymi jest zmiksowanie z warzywami sera feta. Przy takim rozwiązaniu trzeba bardzo uważać podczas przyprawiania potrawy, by jej nie przesolić.