Chłodnik z groszku z kulkami serowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z groszku z kulkami serowymi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj szpinak. Jak tylko listki zmiękną przełóż wszystko z patelni do dużej miski z ręcznikiem papierowym aby warzywa szybko wystygły.

Krok 2

Zagotuj 500ml wody z kostką Knorr. Jak się zagotuje wsyp groszek i gotuj jeszcze tylko 1 minutę.

Krok 3

Po tym czasie zdejmuj zupę z ognia, dodaj jogurt i całość zmiksuj na gładki krem. Przetrzyj zupę przez sito i odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krok 4

W misce wymieszaj oba serki z warzywami. Uformuj w dłoniach małe kulki, przełóż je na talerz i schowaj do lodówki na 30 minut.

Krok 5

Jak zupa wystygnie wlej ją do miseczek. Na wierzchu ułóż serowe kulki. Zupę dopraw świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą. Podawaj z domowymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę dopraw listkami świeżej mięty i bazylii. W zimowe dni możesz przygotować wersję na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z groszku z kulkami serowymiChłodnik z groszku z kulkami serowymi

Chłodniki to dania uwielbiane w polskiej kuchni. Okazują się wybawieniem, kiedy letnie temperatury nie zachęcają do siedzenia w kuchni, ale brzuch domaga się obiadu. Za sprawą chłodnika z groszku z kulkami serowymi na talerzach zrobi się zielono. Zobacz, jak łatwo przygotować można kulki serowe, które staną się oryginalnym zwieńczeniem zupy krem.

Dla kogo?

Uwielbiasz zupy na zimno, ale chłodnik litewski już ci się zwyczajnie przejadł? Wersja chłodnika z groszku pozwoli ci odkryć ten rodzaj dania na nowo i ponownie rozbudzić apetyt.

Na jaką okazję?

Zainteresowanie przepisami na chłodnik wzrasta wraz z temperaturą. Latem smakują zdecydowanie najlepiej! Jeśli jednak zatęsknisz za tym smakiem zimą, zupę z groszkiem i kulkami serowymi możesz przygotować na ciepło.

Czy wiesz, że?

Zielony groszek, wykorzystywany w przepisie na chłodnik z kulkami serowymi, to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku kremu z groszku z kulkami serowymi jest zmiksowanie z warzywami sera feta. Przy takim rozwiązaniu trzeba bardzo uważać podczas przyprawiania potrawy, by jej nie przesolić.