Chłodnik z groszku z kulkami serowymi
NOWY PRZEPIS
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i osusz. Cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj szpinak. Jak tylko listki zmiękną przełóż wszystko z patelni do dużej miski z ręcznikiem papierowym aby warzywa szybko wystygły.
Krok 2
Zagotuj 500ml wody z kostką Knorr. Jak się zagotuje wsyp groszek i gotuj jeszcze tylko 1 minutę.
Krok 3
Po tym czasie zdejmuj zupę z ognia, dodaj jogurt i całość zmiksuj na gładki krem. Przetrzyj zupę przez sito i odstaw do zupełnego wystygnięcia.
Krok 4
W misce wymieszaj oba serki z warzywami. Uformuj w dłoniach małe kulki, przełóż je na talerz i schowaj do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Jak zupa wystygnie wlej ją do miseczek. Na wierzchu ułóż serowe kulki. Zupę dopraw świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą. Podawaj z domowymi grzankami.

Dobra rada:
Zupę dopraw listkami świeżej mięty i bazylii. W zimowe dni możesz przygotować wersję na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z groszku z kulkami serowymi
Chłodniki to dania uwielbiane w polskiej kuchni. Okazują się wybawieniem, kiedy letnie temperatury nie zachęcają do siedzenia w kuchni, ale brzuch domaga się obiadu. Za sprawą chłodnika z groszku z kulkami serowymi na talerzach zrobi się zielono. Zobacz, jak łatwo przygotować można kulki serowe, które staną się oryginalnym zwieńczeniem zupy krem.
Dla kogo?
Uwielbiasz zupy na zimno, ale chłodnik litewski już ci się zwyczajnie przejadł? Wersja chłodnika z groszku pozwoli ci odkryć ten rodzaj dania na nowo i ponownie rozbudzić apetyt.
Na jaką okazję?
Zainteresowanie przepisami na chłodnik wzrasta wraz z temperaturą. Latem smakują zdecydowanie najlepiej! Jeśli jednak zatęsknisz za tym smakiem zimą, zupę z groszkiem i kulkami serowymi możesz przygotować na ciepło.
Czy wiesz, że?
Zielony groszek, wykorzystywany w przepisie na chłodnik z kulkami serowymi, to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku kremu z groszku z kulkami serowymi jest zmiksowanie z warzywami sera feta. Przy takim rozwiązaniu trzeba bardzo uważać podczas przyprawiania potrawy, by jej nie przesolić.


































