Chłodnik z groszku z kulkami serowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z groszku z kulkami serowymi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i osusz. Cukinię pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj szpinak. Jak tylko listki zmiękną przełóż wszystko z patelni do dużej miski z ręcznikiem papierowym aby warzywa szybko wystygły.

Krok 2

Zagotuj 500ml wody z kostką Knorr. Jak się zagotuje wsyp groszek i gotuj jeszcze tylko 1 minutę.

Krok 3

Po tym czasie zdejmuj zupę z ognia, dodaj jogurt i całość zmiksuj na gładki krem. Przetrzyj zupę przez sito i odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Krok 4

W misce wymieszaj oba serki z warzywami. Uformuj w dłoniach małe kulki, przełóż je na talerz i schowaj do lodówki na 30 minut.

Krok 5

Jak zupa wystygnie wlej ją do miseczek. Na wierzchu ułóż serowe kulki. Zupę dopraw świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą. Podawaj z domowymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę dopraw listkami świeżej mięty i bazylii. W zimowe dni możesz przygotować wersję na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z groszku z kulkami serowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z groszku z kulkami serowymiChłodnik z groszku z kulkami serowymi

Chłodniki to dania uwielbiane w polskiej kuchni. Okazują się wybawieniem, kiedy letnie temperatury nie zachęcają do siedzenia w kuchni, ale brzuch domaga się obiadu. Za sprawą chłodnika z groszku z kulkami serowymi na talerzach zrobi się zielono. Zobacz, jak łatwo przygotować można kulki serowe, które staną się oryginalnym zwieńczeniem zupy krem.

Dla kogo?

Uwielbiasz zupy na zimno, ale chłodnik litewski już ci się zwyczajnie przejadł? Wersja chłodnika z groszku pozwoli ci odkryć ten rodzaj dania na nowo i ponownie rozbudzić apetyt.

Na jaką okazję?

Zainteresowanie przepisami na chłodnik wzrasta wraz z temperaturą. Latem smakują zdecydowanie najlepiej! Jeśli jednak zatęsknisz za tym smakiem zimą, zupę z groszkiem i kulkami serowymi możesz przygotować na ciepło.

Czy wiesz, że?

Zielony groszek, wykorzystywany w przepisie na chłodnik z kulkami serowymi, to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku kremu z groszku z kulkami serowymi jest zmiksowanie z warzywami sera feta. Przy takim rozwiązaniu trzeba bardzo uważać podczas przyprawiania potrawy, by jej nie przesolić.