Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
null
1 łyżka
1 szczypta
25 gramów
20 gramów
150 mililitrów
200 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do małego rondelka razem z cukrem i przesmaż, aż zmięknie. Podlej wytrawnym porto i bulionem, gotuj aż zgęstnieje.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki obierz z łupek i zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Oprósz solą i zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę. Wyciśnij sok, zmieszaj z posiekanym tymiankiem. Z tak przygotowanej masy formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso i przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Krok 5
Szpinak opłucz i podsmaż na roztopionym maśle. Wyśmienite filety z kaczki podawaj z ziemniaczanymi plackami rosti i szpinakiem. Potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem rabarbarowym.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej