Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti
łatwe
9 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
200 gramów
25 gramów
150 mililitrów
150 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
null
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do małego rondelka razem z cukrem i przesmaż, aż zmięknie. Podlej wytrawnym porto i bulionem, gotuj aż zgęstnieje.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki obierz z łupek i zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Oprósz solą i zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę. Wyciśnij sok, zmieszaj z posiekanym tymiankiem. Z tak przygotowanej masy formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso i przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Krok 5
Szpinak opłucz i podsmaż na roztopionym maśle. Wyśmienite filety z kaczki podawaj z ziemniaczanymi plackami rosti i szpinakiem. Potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem rabarbarowym.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej