Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

null

1 łyżka

1 szczypta

25 gramów

20 gramów

150 mililitrów

200 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do małego rondelka razem z cukrem i przesmaż, aż zmięknie. Podlej wytrawnym porto i bulionem, gotuj aż zgęstnieje.

Krok 3

Wystudzone ziemniaki obierz z łupek i zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Oprósz solą i zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę. Wyciśnij sok, zmieszaj z posiekanym tymiankiem. Z tak przygotowanej masy formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso i przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Krok 5

Szpinak opłucz i podsmaż na roztopionym maśle. Wyśmienite filety z kaczki podawaj z ziemniaczanymi plackami rosti i szpinakiem. Potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem rabarbarowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej