Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
null
1 łyżka
1 szczypta
25 gramów
20 gramów
150 mililitrów
200 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do małego rondelka razem z cukrem i przesmaż, aż zmięknie. Podlej wytrawnym porto i bulionem, gotuj aż zgęstnieje.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki obierz z łupek i zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Oprósz solą i zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę. Wyciśnij sok, zmieszaj z posiekanym tymiankiem. Z tak przygotowanej masy formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso i przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Krok 5
Szpinak opłucz i podsmaż na roztopionym maśle. Wyśmienite filety z kaczki podawaj z ziemniaczanymi plackami rosti i szpinakiem. Potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem rabarbarowym.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej