Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

null

1 łyżka

1 szczypta

25 gramów

20 gramów

150 mililitrów

200 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do małego rondelka razem z cukrem i przesmaż, aż zmięknie. Podlej wytrawnym porto i bulionem, gotuj aż zgęstnieje.

Krok 3

Wystudzone ziemniaki obierz z łupek i zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Oprósz solą i zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę. Wyciśnij sok, zmieszaj z posiekanym tymiankiem. Z tak przygotowanej masy formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso i przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Krok 5

Szpinak opłucz i podsmaż na roztopionym maśle. Wyśmienite filety z kaczki podawaj z ziemniaczanymi plackami rosti i szpinakiem. Potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem rabarbarowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej